Bemutatta jövedelmezőségi tervezésről készült felmérését a BDO

Szerző: Németh Andrea

 2013. november 21. 17:34

Elsőként az MSZÉSZ közgyűlésén ismertette jövedelmezési tervezésről készült felmérésének eredményeit a BDO Magyarország, mely az izgalmas, Európában is úttörőnek számító kutatást az MSZÉSZ-el együttműködve, 120 szálloda megkérdezésével végezte el az elmúlt hetekben.

A felmérés eredményei reprezentálják a hazai szállodák helyzetét és tervezési szokásait, a megkérdezettek 9000 szobával a piac 20 százalékát lefedik. A szállodák 60 százaléka a vidéki, 40 százalék budapesti. Hasonló nem készült még Európában – emelte ki Hegedűs Attila ügyvezető partner, aki a monitoring fontosságára is emlékeztet.

Takács Márton projektvezető tanácsadó a számokat elemezve elmondta: a hotelek 89 százaléka rendelkezik éves költségvetési tervvel. További 5,2 százalék ugyan rendelkezik ilyennel, de nem követi azt év közben és nem veti össze a realizált eredményoszlopokkal, a maradék 6,2 százalék pedig egyáltalán nem készít tervet. Szegmensenként 73 százalék tervez.

A tervezést befolyásolják a historikus adatok és az externális tényezők, a konkurencia és az üzleti partnerek információi, de a szakmai szempontok mellett erősen megjelenik a tulajdonosi elvárás is, amely gyakran felültervezésre sarkallja a szállodákat.

Az is elmondható, hogy októberben még a szállodák 23 százaléka nem kezdte meg a tervezést, e téren a lánchoz tartozó szállodáknál mutatkozik nagyobb fegyelem.

A válaszokból az is kiderült, hogy a szállodák 43 százalékában jelenleg semmilyen beruházás nem zajlik, 27 százalék pedig 10 millió forint alatti fejlesztéseket hajtanak csak végre.

Az eredményekről és az összefüggésekről hamarosan részletesen beszámolunk.