Berlinben láthatók a Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 24. 17:32

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest kortárs magyar művészeti gyűjteményéből érkezett válogatás tekinthető meg a berlini magyar nagykövetségen.

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest 2018 szeptemberében ünnepli fennállásának 26. évfordulóját. A hotel alapítása óta kiemelt hangsúlyt fektetett a kultúra támogatására, az évek során így alakította ki saját, több száz kortárs magyar műalkotást felölelő képzőművészeti gyűjteményét. 2018 őszén a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve ebből mutat be egy válogatást Magyarország berlini nagykövetségén, betekintést engedve a gazdag kollekcióba.

A Corvinus Gyűjtemény kialakításának kezdete a szálloda 1992-es megépítésével esik egybe, és fejlesztése párhuzamosan zajlik a szálloda belsőépítészeti átalakulásával. Magyarország első ötcsillagos luxusszállodájában ez eddig ismeretlen színvonalon és igényességgel valósult meg. A színvonal tetten érhető mind a választott anyagok minőségében, mind pedig a harmonikus részletekben, többek között a műtárgyak felhasználásában. A gyűjtemény keletkezése idején ez a szemlélet éppoly szokatlan volt a magyar szállodaiparban, mint a magyarországi műgyűjtés berkeiben.

Stephan Interthal, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest igazgatója, Dr. Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete, René Frischknecht, a Kempinski Hotel Budapest Zrt. igazgatóságának elnöke és Matthias Al-Amiry, a Hotel Adlon Kempinski Berlin igazgatója

Fotó: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

A Corvinus Gyűjtemény hangsúlyosan kapcsolódik a művészettörténeti hagyományhoz, melyet már a választott név is tükröz Corvin Mátyás reneszánsz udvarára utalva. Az örök klasszikus értékekbe és a minőségbe vetett hit, a legmodernebb luxus a legnemesebb tradícióval ötvözve része a hotel filozófiájának.

A Kempinski gyűjtési koncepciója sajátos jellegéből adódóan mérsékelten progresszív. A 90-es években kezdődő gyűjteményépítés idején több klasszikus, tradicionális alkotás került be, majd az ezredfordulótól erősebb nyitás figyelhető meg a kortárs művészet felé, mely mára a gyűjtemény súlypontját alkotja. Ezen belül, mivel elsődleges cél nem a pénzügyi befektetés, bátran vállalja a felfedezés kockázatát.

Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratórium elnöke, Dudás Ildikó, Kempinski Hotel Corvinus Budapest, PR-manager, Kosinsky Richárd művészettörténész, Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a berlini kiállítás kurátora

Fotó: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

A szállodai környezetben gondolkodás kedvező feltételt biztosít a sorozatoknak, vagy egy-egy művész nagyobb súllyal való szerepeltetésének, valamint a szoborműveknek, ugyanakkor éppen emiatt nem terjed ki a gyűjtőkör a konceptuális, kísérleti, erősen reflexív művészet és az új médiumok felé.

A Corvinus Gyűjtemény két szempontból is kiemelkedik a hasonló céges gyűjtemények közül. Az egyik, hogy kortárs anyagának színvonala magasabb, kialakítása pedig koncepciózusabb, mivel a gyűjtemény és maga a szálloda is szorosan kötődik a magyar kortárs művészethez: az épület földszintjén működő Galéria is rendszeresen mutat be kortárs műveket.

A gyűjtemény másik különlegessége az a tény, hogy legjobb darabjai az állandó kiállítási térként is funkcionáló szállodaépületbe lettek komponálva.

A tárlat a berlini magyar nagykövetségen

Fotó: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

A 29 alkotást felvonultató kiállítás a Kempinski Hotel Corvinus Budapest és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös szervezésében valósult meg és 2018. november 18-ig látogatható hétfőtől csütörtökig 8.00-16.30 óráig és péntekenként 8.00-14.00 óráig.

Cím: Magyarország Nagykövetsége, Berlin (Unter den Linden 76, 10117 Berlin)

Kapcsolódó cikkek

Bővítik a Pradót

2018. szeptember 20.