Budapest-kutatás: hiányzik a profi imázs

Forrás: turizmus.com

 2015. június 11. 11:27

A magyarok egyharmada még soha nem járt a fővárosban, amely még a Budapestet jól ismerők szerint is számos meglepetést tartogat – derült ki egy reprezentatív kutatásból. A megkérdezettek döntő többség úgy látja: a profi Budapest-imázs kialakítása még várat magára.

Minél jobban ismerjük Budapestet, annál jobban szeretjük – derült ki a Vodafone 4G Budapest Essentials városi fesztivál felkérésére készített reprezentatív kutatásból, amelynek eredményeit minap mutatták be a sajtónak. A magyar lakosság közel egyharmada még soha nem járt Budapesten, további 27 százalékuk pedig csak 1-2 alkalommal fordult meg a fővárosban.

A várost jól ismerők döntő többsége (77%) viszont nagyon büszke Budapestre, és tízből csaknem kilenc válaszadó (85%) úgy gondolja, hogy a benne élők számára is tartogat meglepetéseket. Az előbbi adatok ismeretében talán nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) Budapestet tartja Európa legjobb fővárosának, és sokak (40%) szerint a világ egyik legélhetőbb helye.

Mások viszont úgy látják: akad még tennivaló ahhoz, hogy Európa élvonalába kerüljünk. A válaszadók közel kétharmada bővítené a zöldfelületeket, és nagyon fontosnak tartja a közösségi és a kerékpáros közlekedés fejlesztését. Egyébként a legtöbb – Budapest jövőjét – illető kérdésben komoly véleménykülönbség van a fiatalabbak és az idősebbek között: a 18–29 éves korosztály 16 százaléka például kifejezetten hiányolja a felhőkarcolókat a város sziluettjéből, az 50 felettiek 97 százaléka viszont hallani sem akar a dologról.

 

A lehetőségek városa, profi imázs nélkül

A 30 alattiak szemében Budapest a lehetőségek városa: a 18–29 évesek 53 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a főváros kínálta lehetőségek sok olyan fiatalt tartanak itthon, akik egyébként kivándorolnának. Az idősebbek ezt is borúsan látják: csupán az 50–59 évesek negyede tarja ennyire vonzónak a budapesti életet. Akad azért olyan kérdés is, amiben egyetértés uralkodik: a tudatos márkaépítést és a kiforrott turisztikai koncepciót szinte mindenki hiányolja. A felmérés szerint a döntő többség (86%) úgy látja: a profi Budapest-imázs kialakítása még várat magára, és sokkal többet lehetne kihozni a fővárost népszerűsítő kommunikációs kampányokból is. Minden második válaszadó szerint Budapest fejlődése elsősorban a fővárosban élő kreatív embereknek köszönhető, de ennél is többen vannak azok (56%), akik az Európai Uniótól kapott támogatásoknak tulajdonítják az eredményeket.

 

„A városvezetés egyik legfontosabb feladata, hogy becsatornázza az itt élő fiatalok, művészek és kreatív műhelyek elképzeléseit, ezért is szeretnénk létrehozni egy önálló szervezeti egységet, amit bárki felkereshet az ötleteivel. Közszereplőként és magánemberként is látom, hogy az elmúlt években milyen fontos szerepet játszott a város életében a budapestiek ötletessége, a fiatal vállalkozások és az alulról jövő kezdeményezések sokasága. Minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell őket" – nyilatkozta a kutatás eredményeiről Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

 

A külföldieket a fesztiválváros vonzza

A felmérésben résztvevők közel kétharmada szerint Budapest egy igazi fesztiválváros, és ez a külföldiek számára nagyon vonzóvá teszi. Egy nagyszabású fővárosi rendezvény ugyanakkor a belföldi turizmus fellendítésére is alkalmas lehet. A megkérdezettek 77 százaléka örömmel venne részt olyan programokon, amit Budapest világörökségi részén vagy egyéb különleges helyszínein rendeznek.

„Vidámpark, Várkert Bazár, Vasúttörténeti Park, Fővárosi Nagycirkusz, Vásárcsarnok, Belvárosi piac, Margitsziget, Zwack Unicum Gyárudvar – azért választottunk különleges helyszíneket, hogy az egész világ előtt elbüszkélkedhessünk az ezerarcú Budapesttel. A fesztivállal szeretnénk a belföldi turizmus élénkítéséhez is hozzájárulni, és felhívni a figyelmet számos tehetséges budapesti vállalkozásra" – mondta a Csókay Gergely, a Vodafone 4G Budapest Essentials fesztivál főszervezője, aki a #köszibudapest kampányról is mesélt: „A fővárost olyan karakterekkel lehet népszerűsíteni, akik közvetíteni tudják a sokszínűségét. A margitszigeti fesztiválközpontban szervezünk egy fotókiállítást, ahol – mások mellett – Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Jordán Adél, Szabó Kimmel Tamás, Adorjáni Bálint, Hervé-Lóránth Ervin, Farkas Franciska, Buda Márton, Éder Krisztián és Lakatos Márk Budapest-portréját lehet megtekinteni."

 

A június 25–28. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozat sokat segíthet a város megismerésében, hiszen az esti koncertek mellett nappali programokat is kínál: extra belépő jár a karszalaghoz a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Ludwig Múzeumba és számos gyógyfürdőbe, féláras belépőket biztosít több kiállítóközpont, köztük a Capa Központ, a Vasarely Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria, de rendhagyó városi túrák és pop-up kiállítások is várják az érdeklődőket.