Cirkusz Rómában az elbontott illegális teraszok miatt

 2014. augusztus 06. 17:54

Lehúzott redőnyökkel tiltakoznak a római Navona tér vendéglátóhelyei az ellen, hogy a rendőrök 340 asztalt távolíttattak el a térről, felszabadítva a presszók és éttermek által önhatalmúlag elfoglalt járdákat.

A Róma egyik legszebb tereként ismert piazza Navonán szerdán csak három presszó volt nyitva. A térre néző másik hét bár és étterem zárva tartással tiltakozott Ignazio Marino főpolgármester rendelkezése ellen. Lehúzta redőnyeit az 1815 óta a Navona téren üzemelő Tre Scalini presszó és étterem is, amely az ötvenes években a római dolce vita egyik jelképes helyszíne volt. A tér kereskedőit tömörítő egyesület bejelentette, hogy a következő napokban az összes vendéglátóegység bezárhat.

 

Az engedély nélkül kialakított teraszok elbontását a főpolgármesteri hivatal rendelte el. A presszók és éttermek tulajdonosainak egy órát adtak arra, hogy eltávolítsák az önkényesen felállított napernyőket, asztalokat és székeket. A jelen levő turisták tapsolva ünnepelték az olasz főváros egyik legismertebb és legszebb terének megszabadítását az azt majdnem teljesen elfoglaló vendéglátóegységektől.
A rendőrök a Navona tér presszóiban és éttermeiben dolgozókat is ellenőrizték: mintegy százötven olyan embert találtak – többségében külföldi állampolgárt –, aki munkavállalási engedély nélkül dolgozott.

A Navona tér vendéglátósai szerint ők nem követtek el szabálysértést, a hatóságok szerint azonban egyes presszók és éttermek sokkal nagyobb közterületet foglaltak el a megengedettnél. A teret az utóbbi években folyamatos zsúfoltság jellemezte: a járdákat a vendéglátóhelyek, a tér többi részét utcai árusok és festőművészek foglalták el, akiket a főpolgármester szintén el akar távolítani. Ignazio Marino az olasz közrádiónak szerdán úgy nyilatkozott, nemcsak a presszók bevétele, hanem Róma terei szépségének megőrzése is számít.