Csökkent a bankkártyás csalások száma

Forrás: turizmus.com

 2015. március 11. 17:11

Az elmúlt években a bankkártyás visszaélések száma csökkent, és eltolódott az internet irányába. Idehaza egymillió kártyás tranzakcióra öt visszaélés jut.

A SIX Payment Services, Európa vezető bankfüggetlen bankkártya-elfogadója és a Raiffeisen Bank szakértője szűkkörű sajtóösszejövetelen elemezte az elmúlt időszak bankkártyás fizetéssel kapcsolatos visszaéléseit, illetve mutatott rá a megelőzés lehetőségére.

A hazánkban történő bankkártyás visszaélések összege – a Magyar Nemzeti Bank hivatalos statisztikája szerint – a 2013 második és 2014 első féléve közti egy évben 443 millió forintra rúgott, kibocsátói és elfogadói oldalon összesen 12205 esetben történt visszaélés. Ez ugyanakkor az összes magyarországi tranzakció értékének elenyésző részét, 0,0023 százalékát tette ki. A Bankszövetség az MNB adatai alapján azt is kiszámolta, hogy egymillió kártyás tranzakcióra öt visszaélés jut.

A visszaélések folyamatos problémát jelentenek mind a kártyakibocsátói, mind az elfogadói oldalon, 2014 első félévében a korábbi időszakokhoz képest mégis jelentősen kevesebb visszaélés történt mind az esetek számát (4184 eset), mind a visszaélések összegét tekintve (142 millió forint).

 

Bakonyi András, a Raiffeisen szakértője elmondta, hogy évről évre folyamatos eltolódás észlelhető az internetes csalások irányába, miközben a korábban domináns visszaélési formák száma és aránya visszaesik. Itt elsősorban a pénzkiadó automatákon elkövetett adatszerzések emelendők ki, amelyek csökkenése nagyrészt a chipes rendszerű bankkártyák elterjedésének köszönhető. (A chippel is ellátott kártyák mágnescsík-adataival az elkövetők csak az Európai Unió országain kívül tudnak visszaélni.)

Az internetes vásárlások vagy postai és telefonos megrendelések során követik el a visszaélések teljes értékének 39 százalékát, ez a mutató 2010 első félévétől 2013 második félévéig igen jelentősen, 221 százalékkal nőtt, ami valószínűleg az internetes vásárlások térnyerésének is köszönhető.

Ács Zoltán, a SIX Payment Services magyarországi országmenedzsere elmondta, hogy a SIX rendszerei megfelelnek a legmagasabb biztonsági elvárásoknak, és hogy magyarországi piaci részesedésükhöz képest, rendszereikben az átlagnál is kevesebb visszaélést regisztráltak. A kártyakibocsátók és az elfogadók vállvetve küzdenek azért, hogy ezek számát csökkentsék, és minél biztonságosabbá tegyék a kártyahasználatot. Mint a két szakember hangsúlyozta, a bankkártyás és más elektronikus fizetési módok még mindig jóval biztonságosabbak, mint a készpénzes fizetés. A bankkártyás csalásoknál – a súlyos gondatlanságát leszámítva, ami viszont nehezen bizonyítható – lényegében nem éri anyagi veszteség az ügyfelet.

A biztonsági technológiák fejlesztése mellett maguk a kártyatulajdonosok is sokat tehetnek a csalások megakadályozásra, ha betartják a legfontosabb biztonsági óvintézkedéseket.

 

A szakemberek tanácsai: a bankkártyával soha ne tartsuk együtt a PIN kódot; mindig takarjuk a PIN kódunkat, ha pénzt veszünk fel, vagy ha POS-terminálon vásárolunk; ha bármilyen gyanús jelenséget észlelünk készpénzfelvét vagy POS-vásárlás során, azonnal hívjuk a bankunkat és jelentsük; ha online bankolásra használjuk a számítógépünket, akkor gondoskodjunk a megfelelő vírusvédelemről, illetve ne rendszergazdaként, hanem korlátozott jogkörökkel bíró felhasználóként internetezzünk; ne felejtsük el: bankunk soha nem küld olyan e-mailt, melyben személyes adataink és jelszavaink megadását kéri és telefonon sem hív fel bennünket ezért; online bankoláshoz és vásárláshoz használjunk tokent, biztonsági sms-t.