Drasztikus a munkaerőhiány a francia turisztikai ágazatban

Forrás: turizmus.com

 2022. január 09. 11:08

Franciaországban 220 ezer állás volt betöltetlen a turisztikai ágazatban a 2021 július–decemberi időszakban – derül ki a WTTC elemzéséből. A nemzetközi szervezet úgy véli, hogy a munkaerőhiány akadályozhatja a franciaországi gazdasági fellendülést.

A világ vezető turisztikai vállalatait tömörítő Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) ezt a számot az Oxford Economics által összeállított, a franciaországi és más nagy ipari piacokon (Egyesült Államok, Spanyolország, Egyesült Királyság, Olaszország, Portugália) a 2021 júliusa és decembere közötti időszak munkaerőhiányra vonatkozó adatainak elemzése után tudta megállapítani - ismerteti a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) hírlevelében.

A szervezet szerint ezek az aggasztó adatok első alkalommal mutatják meg, hogy a munkaerőhiány milyen hatalmas visszahúzó hatással lehet Franciaország gazdasági fellendülésére.

A többi vizsgált országban is jelentős munkaerőhiányt tapasztaltak, és a kereslet kezdi meghaladni a rendelkezésre álló munkaerő-kínálatot ezekben a desztinációkban, ahogyan Magyarországon is.

Drasztikus a munkaerőhiány nyomja rá a bélyegét a francia turizmusra

Fotó: 123rf.com

Franciaországban a jelentések szerint minden hetedik munkahely betöltetlen az ágazatban.A francia kormány által a világjárvány kezdete óta a turisztikai szakembereknek nyújtott életmentő támogatás segített korlátozni a foglalkoztatás csökkenését, példaértékül szolgálva más desztinációknak.

Tavaly azonban 138 ezer franciaországi turisztikai és szabadidős ágazatban dolgozó ember veszítette el állását.

A WTTC-jelentés a továbbiakban a munkaerőhiányt az ágazat kulcsfontosságú problémájának nevezi globális szinten.

És bár a kereslet és a kínálat problémái várhatóan fokozatosan rendeződnek 2022 folyamán, mivel Franciaországban jelenleg „csak” 15 ezer munkavállaló hiányzik, a probléma várhatóan továbbra is fennáll, és sürgősen kezelni kell.

A WTTC ajánlásai között szerepel a mobilitás és a távmunka megkönnyítése, a szociális biztonsági háló biztosítása, a munkaerő képzése és a tehetségek megtartása, valamint az oktatás és a tanulás megteremtése és támogatása.

Világszerte 62 millió ember veszítette el a munkáját a turizmusban a világjárvány miatt – állapítja meg a jelentés.E kérdésben foglalt állást a Portugál Szállodaigazgatók Szövetségének elnöke is. Az aktuális helyzet régóta sugallt félelmeik megvalósulását tükrözi. A nyelvismeretet, pénzkezelési megbízhatóságot, vevőkkel kommunikáció bizonyos kulturális szintjét teljesíteni köteles munkavállalók a limitált hozzáadott érték termelés okán alacsony bérszinten voltak foglalkoztatva.

A válság okozta bizonytalanság ezeket a munkavállalókat legalábbis körülnézésre ösztökélte. Lisszabonnak van olyan magánkórháza, ahol 30 fogadóterület mindegyike 7-8 fogadóembert foglalkoztat, így az egészségügy lett egy nagy átvevő ágazat, de arra is volt példa, hogy az újraindulásban reménykedő kirándulóhajó-ágazat vezetői négy nap alatt 2000 embert vettek fel.Portugáliában az átlag hotel 50 szoba alatti kapacitással működik, így mindössze körülbelül 2000 menedzserre és séfre van szükség, míg a dubaji vagy makaói, esetleg amerikai szállók között akadnak 5000 szobás struktúrák is, amelyek jóval komolyabb karrierperspektívát kínálnak a frissen végzettek számára is.

Az is rányomta a munkaerőpiacra a bélyegét, hogy a munkanélküli támogatások okán sokan kimaxolják annak előnyeit, és csak a határidők lejárta után jelennek meg ismét a hivatalos munkaerőpiacon.