Egyre több külföldi filmet forgatnak Csehországban

Forrás: MTI

 2015. február 17. 14:22

Egyre több külföldi filmet forgatnak Csehországban: több mint négymilliárd koronás (44,5 milliárd forint) bevételt hoztak tavaly filmes és televíziós produkciók a 2010-ben bevezetett filmes kedvezményeknek köszönhetően.

Helena Bezdek Franková, a cseh Állami Filmalap igazgatója rámutat: a törvény alapján a cseh állam megtéríti a producereknek a kiadások 20 százalékát. "Csehország ezen a téren versenyképes azzal a 14 európai állammal, ahol szintén létezik hasonló állami támogatás". 2013-ban a nyereség 2,7 milliárd koronát (30 milliárd forint) tett ki.

 

A filmalap szerint a kedvező gazdasági feltételek növelték az országba érkező külföldi filmes és televíziós produkciók számát, befektetéseket hoztak és munkahelyeket teremtettek az országban, és a szállodai szolgáltatásokra, a szállításra és a telekommunikációra is kedvező hatással voltak.

Csehországban forgatták tavaly például az Unlocked című amerikai filmet Michael Douglasszal a főszerepben, a stáb csehországi költségei 120 millió koronát tettek ki.
"Csehország olyan hely, ahol a filmeseknek nincs szükségük kulisszákra. Ha 800 millió koronát befektetünk, akkor abból a nettó nyereség négymilliárd korona" - jelentette ki a napokban Daniel Herman kulturális miniszter.

A brit BBC Csehországban forgatja a Muskétások című sorozatát. Tavaly a producerek 250 milliót költöttek Csehországban, sebből 50 milliót támogatás formájában visszakaptak a cseh államtól.

A cseh Állami Filmalapnak az idén egyelőre 500 millió korona áll a rendelkezésére a külföldi produkciók támogatására. A miniszter bízik abban, hogy az összeget, akárcsak tavaly, az idén is sikerül legalább 800 millióra emelni.

Andrej Babis pénzügyminiszter közölte, hogy támogatja a külföldi produkciókra szánt összeg emelését. "Ez egy jó beruházás" - vélekedik Babis.

A filmalap közlése szerint tavaly egyebek között amerikaiak, britek, norvégok, kínaiak és franciák forgattak Csehországban.