Egyre többen foglalnak szállást közvetlenül a hotelek honlapján

Forrás: turizmus.com

 2014. október 01. 12:21

Míg öt évvel ezelőtt a telefonos megkeresések akár a foglalások harmadát is kitették, addig mára megnőtt az internetes felületek szerepe és egyre többen érkeznek utazásközvetítő weboldalakon keresztül a szállodákba.

Két vezető dunántúli szállodája adatai alapján 2009 óta jelentősen visszaesett a telefonos és e-mailes rezervációk aránya, viszont egyre többen intézik a szállást a hotelek saját foglalási rendszerein keresztül.

Öt évvel ezelőtt a telefonos megkeresések a sárvári Spirit Hotel és a hévízi NaturMed Carbona esetében még a foglalások átlagosan 34 százalékát tették ki, ez a szám mára 27 százalék alá csökkent. A telefon vissza­szorulása mellett az online csatornák térhódítása volt megfigyelhető, amelyeken ma már a foglalások közel harmadát bonyolítják a szállodák. A különböző internetes foglalási módok között is komoly hangsúlyeltolódás volt megfigyelhető: míg 2009-ben az online megkeresések nagy része mindkét szálloda esetében e-mailen érkezett (átlagosan 88%), ez a szám idénre Hévízen és Sárváron is szignifikánsan csökkent (átlagosan 55%). A közvetítő weboldalak viszont egyre több vendéget hoznak mindkét hotelnek, az innen érkező foglalások aránya öt év alatt 11-ről 19 százalékra nőtt. Szintén egyenletes növekedés tapasztalható a saját foglalási rendszerek esetében. Amíg a szállodákba érkező online foglalások mindössze 21 százaléka érkezett saját rendszerből 2011-ben, ma ez a szám 26 százalékot mutat. Különösen nagy a növekedés a Spirit Hotel esetében, amely már 2009-ben bevezette a saját rendszerét és 2010-re 3-ról 17 százalékra növekedett a saját felületről érkezett foglalások aránya, azóta pedig folyamatosan a harmadát teszik ki az összes megrendelésnek az innen érkező rezervációk.