Elektromos bringák az Ős-Dráván

Forrás: turizmus.com

 2016. február 15. 14:38

A Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft., az intelligens kerékpár kölcsönző rendszer üzemeltetője szakmai konferenciát rendezett Harkányban február 10-én, melynek témája az Ős-Dráva több településén elhelyezett elektromos hajtású kerékpárok beillesztése volt a térség turisztikai életébe.

A cél egy olyan elektromos kerékpáros turisztikai hálózat megteremtése, mely egységes vonzerőt teremt a bel- és külföldi turisták számára. A megvalósítás a térség turisztikai résztvevőivel együttműködve fejlődhet igazán, ezért a közeljövőben kiterjedt partnerségi kapcsolatok építésbe kezd a Zöld Kerékpár csapata. Partneri körökbe potenciálisan beletartozhatnak a régió szállodái, vendéglátói, kistermelői, turisztikai látványossággal rendelkező települései és turisztikai egyesületei.

Sikeres együttműködés esetén az aktív turizmus élvezői a kerékpárosokon kívül a szolgáltatást nyújtó szálláshelyek, éttermek, egyéb turisztikai desztinációk, ahol a kerékpárosok fizető szolgáltatásokat, vesznek igénybe. A fejlesztések egyike, a helyi lakosságnak lehetőséget teremtő kölcsönzési koncepció a konferencián került bejelentésre. Az éves bérletet, minden olyan személy kiválthatja, aki az elhelyezett állomások településeinek lakosa.

A meghívott szakértők előadásaiból világosan kitűnt, hogy a térség rendelkezik minden olyan adottsággal, mely potenciális kerékpáros paradicsommá teheti az Ormánság és Villány térségét. Reigl Gábor a Baranya Megyei Önkormányzat főépítészének mondandója többször érintette az Európai Kerékpárút Hálózat (Euro Velo) nyomvonalának becsatlakozását a térség kerékpáros útvonalaiba. Vidék fejlesztési stratégia részeként, a Leader program vezetője, Szarkándi Lajos mutatta be hogyan állíthatnak elő a kisvállalkozók mimnél színvonalasabb termékeket, illetve szolgáltatásokat a program keretein belül.

Rendszeres kerékpártúrák szervezésével valamint jó marketingkommunikációval minél szélesebb célcsoportot vonna be a kerékpáros turizmus világába.

A Public Bike System Hungary Kft. 2015 nyarán telepítette Intelligens Turisztikai Kerékpár Kölcsönzőit az Ős-Dráva Program keretében. A projekt 5 településen (Harkány, Vejti, Vajszló, Kémes, Sellye) összesen 70 kerékpárt és 5 gyűjtőállomást helyezett el az Ormánság régióban, melynek az üzemeltetését a Zöld Kerékpár Turisztikai Nonprofit Kft. végzi.

Az Elektromos Rásegítésű, úgynevezett Pedelec hajtású kerékpárokat és a hozzájuk tartozó dokkoló rendszert a Public Bike System Hungary gyártotta. Hasonló, bár városi közegben működő kölcsönző rendszer, már 2015 Októbere óta működik Kaposváron.

Bővebben: http://greenebike.hu/osdrava/