Egyedi élményekre vágynak a turisták, ami az építészeket is kihívások elé állítja

Forrás: turizmus.com

 2023. július 20. 14:46

A turizmus aktuális trendjei kihívásokkal járnak az építészeti tervezésben is. Mind többen igényelnek ugyanis a megszokottól eltérő élményeket, ami egyre fontosabb motivációnak számít az utazások tervezésekor. A KÖZTI szakemberei összegezték, hogy ez milyen feladatokat ad az építészeknek.

A turisták növekvő élményigényeire reagálva a szálláshelyek igyekeznek olyan személyre szabott élményeket nyújtani, amelyek különlegessé teszik az utazást. Az élmény része az építészet és a gasztronómia egyaránt. A hotelszobákba tervezett mini wellnessközpontok és az egyedi belső terek is ilyen vonzerőt képviselnek, de számos tematikus étterem is működik, ahol különleges kulináris impulzusokkal várják a vendégeket. „A Balaton turisztikai profilja jelentős minőségi átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben, és jelenleg is fejlődési pályán van – hozta fel példaként a legjelentősebb magyarországi üdülési célpont körül zajló változásokat Tima Zoltán, a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) tervezési igazgatója. – Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az itt tapasztalható, folyamatos fejlesztések. Például az északi parton megnyílt első ötcsillagos luxusszálloda, amelyet tavaly adtak át. A balatonfüredi LUA tervezésénél fontos szempont volt, hogy képes legyen komplex turisztikai élményt nyújtani. Ennek az egyik eleme volt például a Magyarországon egyedülálló, közel 1000 négyzetméteres wellnessközpont is” – tette hozzá. Az élményre itt olyan részletekig figyelnek, hogy a balatonfüredi szállodának egy híres parfümőr saját illatot is kidolgozott, és az étteremben a művészi szintre emelt étkezés, a fine dining játssza a főszerepet.

kozti_epuletek

A balatonfüredi LUA számára egy híres parfümőr saját illatot is kidolgozott

Fotó: KÖZTI/Bujnovszky Tamás

Fenntarthatóság és zöld építészet

Egyre több szálloda tervezésénél kulcsfontosságú, hogy minimalizálja a környezeti hatásokat, és egyértelműen nő a fenntarthatóságra és környezettudatosságra való törekvés, például napelemek használatával, a vízfelhasználás racionalizálásával és a természetes tájba illeszkedő építészeti megoldásokkal. Ez utóbbira jó példa a Pécs közelében épülő pogányi négycsillagos szálloda, amely egy tökéletesen a völgybe simuló wellnesshotel lesz.

A völgybe simuló wellnesshotel épül Pogányban (látványterv)

Fotó: KÖZTI

Az épület tervezési koncepciójának egyik alapját képezte az ide telepített szőlős- és gyümölcsöskert. A tervek szerint a hotel díszparkja melletti hatalmas terület a nyári szezonban még a vendégek friss gyümölcsigényét is megoldhatja – ismerteti a KÖZTI.

 

Kitűnni a tömegből

Ma már az új múzeumok, szállodák, de például a borászatok is – elsődleges funkciójuk mellett – figyelemre méltó építészeti alkotások. A magasabb státuszú vendégek elvárásai és utazási szokásai teljesen megváltoztak: olyan kikapcsolódási lehetőségeket keresnek, ahol megfér egymás mellett a jó értelemben vett hedonizmus és a környezettudatosság.A legendás budavári Hilton népszerű célpont, főleg mióta egy pazar panorámájú és hangulatú tetőterasszal is gyarapodott, ahonnan rálátás nyílik egész Budapestre.

A Hilton Budapest skybárja

Fotó: KÖZTI

„Továbbra is jól látható a trend, miszerint a turisztikai relevanciájú épületek, például szállodák, műemlékek, vagy szabadidős létesítmények üzemeltetői minél több egyediséget, valamint élményt, szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget akarnak a vendégeknek biztosítani” – mondta Tima Zoltán.

 

Rugalmasság és multifunkcionalitás

Ma már minden épületnél kulcskérdés a flexibilitás, olyan terek kialakítása, amelyek multifunkcionálisak és ennek köszönhetően jól variálhatóak, mint ahogy ez a Balatonfüredi Kongresszusi Központ esetében is történt. A 650 fős plenáris terem és az összenyitható szekciótermekben 1200 fős konferenciák rendezésére is alkalmas tereket lehet kialakítani. A nagyrészt zöldtetős épületet augusztus elején tervezik megnyitni. Balatonfüred ennek köszönhetően a közeljövőben megkerülhetetlenné válik a hazai konferenciaturizmusban, sőt a nemzetközi porondon is versenyképesek lesznek.

kozti_epuletek

A Balatonfüredi Kongresszusi Központ látványterve

Fotó: KÖZTI

Dolgozó vendégek

A digitalizáció lehetővé tette a pandémia idején egy új vendégszegmens megjelenését. Egyre több „working tourist” vagy digitális nomád érkezik a különféle kategóriájú szálláshelyekre. A tartósan hotelben élő és onnan dolgozó vendégekre már külön árkalkulációkat dolgoznak ki a szállodák. Ez is az új fejlesztési irányok közé tartozik, mind a tervezők, mind a szállodák, üdülőtelepek számára feladat, hogy a hosszabb tartózkodási időt jutalmazva, milyen munkakörülményeket tudnak biztosítani a hotelekből dolgozó emberek számára – mutat rá hazánk legrégebbi építészirodája.