FATOSZ: a vendégeknek lassítania, a szolgáltatóknak gyorsítania kell

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 05. 10:42

A digitális fejlődés a falusi szálláshelyek esetében is elkerülhetetlen – hangsúlyozza Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke.

„Nem egyetlen, nagy lépés, hanem egy hatalmas lépcsősor előtt állunk, de lépésről-lépésre le kell tudnunk győzni az akadályokat" – szemléltette beszédes példával a falusi szállások előtt álló, elsősorban digitális kihívásokat a FATOSZ elnöke a Trend FM A nap vendége című műsorában, amelyben érintették a trendeket, feltételeket, jogszabályokat, képzést is.

Frankó Pál

Fotó: turizmus.com

A legfontosabb változást az NTAK bevezetése jelenti: a jogszabály 2020 januárjától írja elő a falusi szálláshelyek napi szintű, elektronikus adatszolgáltatását a számukra kidolgozott, egyszerűen használható, Az én szálláshelyem névre keresztelt platformon. A változástól egyelőre érthető módon idegenkedik a tagság (hiszen több kisebb, vidéki településen nincs térerő és esélye sincs a vezetéket internet bevezetésének), de Frankó Pál biztos abban, hogy – ahogy korábban a szállásközvetítő oldalak használatával – a tagok az NTAK rendszerével is meg fognak barátkozni.

A naprakész adatok révén ráadásul jól látható lesz súlyuk a hazai turisztikai ágazatban, és ezen belül a magánszálláshelyek piacán. Az adatszolgáltatás nyomán keletkező adatbázis a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingmunkáját és gazdaságszervező tevékenységét is segíteni fogja, ami közös érdeke a turizmusban dolgozóknak – mutatott rá az elnök.

A kötelező elektronikus adatszolgáltatás azonban csak első állomása lesz a digitális fejlődésnek, hiszen előbb-utóbb a hazai falusi szálláshelyeknek is célszerű lesz olyan telefonos applikációkat alkalmazniuk, melyek nemcsak a helyszíni programok felkeresésére és szolgáltatások igénybevételére buzdítanak, de akár a szálláshely elfoglalását és a szállásköltség kifizetését is lehetővé teszik.

Elhangzott az is, hogy nő az igény a nagyobb kapacitású szálláshelyekre, hiszen egyre nagyobb csoportok keresnek szállást maguknak, ezért a jó helyen lévő, professzionális szállásadóknak a szolgáltatásokat és a férőhelyeket is megéri fejleszteni.

A teljes műsort, melyen a falusi vendégasztal szabályozásának szigoráról, az egyes szolgáltatók összefogásának szükségességéről és külföldi példákról is szó esett, az alábbi podcastra kattintva tudják meghallgatni.