Februárban folytatódott a hazai turizmus fellendülése

 2018. április 10. 11:42

Idén februárban 9%-kal nőtt a szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma – adta hírül összefoglalójában a Központi Statisztikai Hivatal.

2018. februárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,4, a belföldi vendégek által eltöltötteké 11%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 12%-kal emelkedett.

2018. februárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4%-kal emelkedett, és megközelítette a 777 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. A vendégéjszakák kilenctizedét realizáló szállodákban 5,4%-os volt a növekedés mértéke.

Jóformán az egész országban bővült a forgalom

Fotó: pixabay

A külföldi vendégéjszakák száma Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi turisztikai régióban nőtt. A belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 11%-kal bővült, és meghaladta a 784 ezret.

A vendégéjszakában mért forgalom az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A belföldi vendégéjszakák több mint nyolctizedét realizáló szállodákban 10%-os volt a növekedés. A belföldi vendégforgalom csak a csekély részesedéssel bíró Tisza-tónál csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal, 50,9%-ra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 12%-kal (26 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 11%-kal (14 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 25%-kal (7 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 1,4%-kal (6 milliárd forintra) emelkedett folyó áron.

A külföldi szállásdíjbevétel 11, a belföldi 12%-kal magasabb volt az előző év februárinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 9,9%-kal többet, több mint 1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1701 szálláshelyen, köztük 779 szállodában fizethettek a vendégek.

2018. február 28-án az előző év azonos időpontjához képest 79 egységgel több, 2462 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 2,8%-kal nőtt. 2018. január–februárban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 9,7%-kal több, összesen 3,1 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Szállodák szobafoglaltságának alakulása Magyarországon

Fotó: MTI

A külföldi vendégek 7,5 (1,6 millió), a belföldi vendégek 12%-kal több (1,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal 47,7%-ra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12%-kal több, 52 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 10%-kal nőtt, és meghaladta a 28 milliárd forintot.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az adatokra reagálva az MTI-nek elmondta: valószínűleg az eddigi legjobb februárját zárta az ágazat, azzal együtt, hogy az év eleje nem számít kiemelt időszaknak a turizmusban. Különösen örvendetesnek nevezte a belföldi vendégek és vendégéjszakák számának kétszámjegyű növekedését.

"Látszik, hogy az embereknek van pénzük, és szívesen ismernek meg új helyeket belföldön" - fogalmazott, hozzátéve: ehhez az MTÜ belföldi forgalomélénkítő kampánya is hozzájárult.

Kiemelkedő volt a német, a francia és az olasz turisták számának növekedése, de 25 százalékkal nőtt az izraeli turisták száma is - mondta az MTI-nek Guller Zoltán, és jelezte, hogy az új járatnyitások hatására májustól jelentős növekedést vár az amerikai vendégek számában.

Kapcsolódó cikkek