Fűszerek a tetőről

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. augusztus 22. 15:26

Manapság trendinek számít minden, ami kézműves, és minden, ami házi készítésű. Már néhány fővárosi szálloda is kedvet kapott a kertészkedéshez, legalábbis egy fűszerkert erejéig – írja a Turizmus Panoráma.

Egyre több szálloda alakít ki külön kis sarkot a helyi termékek számára, ahol a helyben előállított élelmiszereket, kézműves portékákat kínálja vendégeinek. De már arra is több jó példát találunk, amikor a ház maga is a „termelők" sorába lép, például egy saját fűszerkerttel, bár a motivációk eltérők lehetnek.

 

Titkos kert Budapest szívében

Kevesen tudják, hogy titkos kert bújik meg a főváros szívében, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest tetején. A fűszerkertet három éve alakították ki kísérleti jelleggel, ám olyannyira bevált, hogy évről évre újabb növényekkel bővítették.

 

A kiskertet gondos kertépítők alakították ki nap- és madárvédelemmel, öntözőberendezéssel felszerelve, a biogazdálkodás szempontjait figyelembe véve. A körülbelül 150 centiméter magas, 1x1 méter széles faládákból többféle paradicsomot és chilipaprikát szüretelnek, és egész nyáron folyamatosan terem a lestyán, kakukkfű, tárkony, metélőhagyma, turbolya, rozmaring, levendula és többféle menta.

Itt a séfek a „kertészek", ők gondozzák a növényeket nagy lelkesedéssel. A fűszerek ma már tavasztól őszig lefedik a konyha igényeit, a frissen szüretelt növények rögtön a szálloda vendéglátóhelyeinek konyhájára, majd onnan a vendégek tányérjára kerülnek – meséli Roland Holzer főszakács. A rendszer egyébként már a második évben kitermelte a költségeit.

 

A Kempinskiben, ahol csak lehet, igyekeznek helyi termékekkel dolgozni, de azt is kevés ötcsillagos mondhatja el magáról például, hogy helyben, saját elgondolás alapján készülő dzsemeket tesz a reggelizőasztalra.

 

Levendulaültetvény a város felett

Egy másik budapesti hotel is kedvet kapott a kísérletezéshez: a Continental Hotel Budapest levendulaültetvényt telepített a tetőre. A tavaly novemberben elültetett palánták mostanra virágba borultak és alkalmassá váltak a szüretelésre, ám a füvesített tetőterasz mint zöld terület eddig is nagyobb komfortérzetet nyújtott a vendégek számára a zajos város felett.

 

A szálloda nemcsak a számos előny miatt döntött a levendulatelepítés mellett: az Araz Étterem Chef de Cuisine-ja, Barka Áron közel nyolcéves franciaországi tartózkodása alatt valósággal beleszeretett a levendulába, és előszeretettel használja alapanyagként ételkülönlegességeihez. A levendula az egyik alapanyaga például a szálloda általa megalkotott saját tortájának is.

 

 

Biokertészet oktatási céllal

A fővároson kívül is több kezdeményezésről hallani, ám érthető módon a többség inkább imázsnövelő plusz szolgáltatásként gondol a kertészkedésre, semmint a konyha teljes igényét lefedő saját kis üzletágra.

Egyedi oldalról közelíti meg a témát az alsópáhoki Kolping Hotel, ahol az idén harmadik évébe lépett – 60 fából, főként régi magyar fajtákból álló – gyümölcsös mellett saját biokertészet kialakítását is megkezdték. Egyfajta tankonyhakertet hoznak létre, melyet a közösségi kertek mintájára részben a hotel személyzete, részben a vendégek művelnek majd, sőt bevonják a helyi iskolásokat is.
A kert egyik részében gyógy- és fűszernövényeket fognak termeszteni, a másikban hagyományos zöldségeket.

A gyümölcsösre, a szintén régóta létező levendulásra és a kertészetre alapozva szerveznek majd főzőiskolákat, a központi közösségi térben közös befőzéseket a vendégekkel és az iskolásokkal. Ezzel a gyerekekhez is szeretnék közelebb hozni a természetes alapanyagokat.

A kertbe az első telepítéseket a nyár folyamán és ősszel végzik, összesen 13 ezer növénnyel számolnak.

Kétségtelen, hogy a saját kerttel van munka, de a szállodások egyöntetű véleménye szerint a befektetés mindenképp megtérül, és nemcsak anyagi értelemben.