Hagyomány és modernitás egy tányéron

Forrás: turizmus.com

 2015. június 24. 12:48

A következő közétkeztetői szakácsverseny és a közétkeztetést szabályozó EMMI-rendelet betartásának nehézségei is terítékre kerültek az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete június 23-i ülésén.

Az ülésen az V. Országos Közétkeztetői Szakácsversenyre (OKÉS) való felkészülés volt az egyik téma. Némedi József elnök elmondta, azért tervezik idén háromfordulósra az OKÉS versenyt, mert így jobban tudják kezelni az egyre nagyobb számban jelentkező csapatokat. A döntő a tervek szerint a Sirhán lesz, ahol olimpiai körülmények között főzhetnek majd a közétkeztetésben dolgozó szakácsok a közönségnek. A felkészülés mostani stádiumában a szponzorokat keresik. Nagy segítség a szervezőknek, hogy stratégiai együttműködést kötött az Étrend és az MNGSZ, ennek köszönhetően a gasztronómiai szövetség biztosítja a regionális selejtezőkre a vidéki helyszíneket.

 

Már most borzolja a közétkeztetők kedélyeit, hogy szeptembertől büntetni is fog az elhíresült EMMI-rendelet betartását ellenőrző ÁNTSZ. Az első figyelmeztetés után konyhánként 800 ezer forintja bírságolják a renitenseket, a második vétségnél felfüggeszthetik a konyha működését. Az Étrend – és vele együtt a többi szakmai szervezet is – úgy véli, hogy elkapkodott a rendelet, nem számol a hatásokkal. Ezért léptek fel ellene minden lehetséges fórumon, de sajnos eredménytelenül.

Az Étrend tanácskozásán az hangzott el, hogy a legnagyobb baj nem a cukor és a só korlátozásával van, hanem azzal, hogy olyan drága élelmiszereket iktat kötelezően a menübe (minden nap teljes kiőrlésű péksütemény a gyerekeknek), amelyek elviszik a költségkeretet, és éppen arra nem marad majd pénz, hogy minőségi magyar alapanyagokból főzzenek. Beláthatatlan, hogy mennyi étel kerül majd a moslékba, és – nem mellékesen – hány gyerek marad éhes. Ez a teljes közétkeztetői szakma ellehetetlenítését is jelentheti – fogalmaztak.