Hatékony a bűnmegelőzésben az MSZÉSZ Biztonsági Szekció tagjainak összefogása

 2014. június 02. 20:51

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Biztonsági Szekciójának tagjai napi kapcsolatban vannak egymással, és ha valami gyanúsat észlelnek vagy bűncselekmény történik, haladéktalanul értesítik egymást. A minap egy tolvajt füleltek le.

Mint Tímár Attila, a szekció vezetője elmondta, május 22-én az egyik budapesti hotel első emeletének különtermében, ebédidőben ismeretlen elkövető az őrizetlenül hagyott három női kézitáskából összesen több mint 100 ezer forintot tulajdonított el. Mivel az összeg egyik esetben se haladta meg a 50.000 forintot, ez még épp nem minősült bűncselekménynek, ami már elzárással járna.

A biztonsági felvételek visszanézése során a szakemberek egy gyanúsan viselkedő, folyamatosan telefonáló személyt szűrtek ki, aki nem tartozott a vállalati rendezvény 100 fős résztvevői közé, ráadásul feltűnően, a füléhez tartott telefonnal igyekezett elhárítani a kellemetlen kérdést: segíthetnek-e neki a szálloda alkalmazottai.

Az illetőről készült fotót a MSzÉSz Biztonsági Szekciójának tagjai haladéktalanul megkapták, hogy felhívják egymás figyelmét és meg tudják akadályozni a hasonló bűncselekményeket.

Ennek eredményeként néhány nappal később a szekció egyik tagja azonosította az elkövetőt egy másik szállodában, ahol az illető rövid tájékozódás, figyelés és várakozás után felment az első emeleti különtermekhez. Ezt követően a biztonsági vezető rendőri segítséget kért a személy igazoltatásához. A kiérkezett rendőrök az igazoltatott személyt, az adatok felvétele után elengedték, de  nyomozás folyik, egyenlőre szabálysértési ügyben.

A Biztonsági Szekcióban dolgozó kollégák remélik, mind többen bekapcsolódnak a munkába, és így kiszoríthatják a szállodákból a hasonló, vendégeket zavaró személyeket és eseteket.