Hiányszakma lenne a szakács és a felszolgáló

Forrás: turizmus.com

 2018. március 24. 19:26

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kezdeményezi a hiányszakmává nyilvánítást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál, és ehhez támogatókat keres.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete levelet fogalmazott meg a BKIK Szakképzési Igazgatója részére, amelyben azt kéri, hogy a szakács és a felszolgáló szakmát vegyék fel a hiányszakmák közé.

Az ipartestület szerint ez azért fontos, mert a kamara mellett működő bizottság minden év március utolsó munkanapjáig tesz javaslatot a szakképzésért felelős miniszternek legfeljebb 20, az adott megyében ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítésre.

Ösztönző ösztöndíjat kaphatnának

Fotó: turizmus.com

A hiányszakmákat egy adott tanévre a szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben nevezik meg. Azok a szakközépiskolai, illetve szakgimnáziumi tanulók, akik hiányszakmát választanak, a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet alapján ösztöndíjban részesülnek.

Ennek összege a tanulmányi eredménytől függően havi 10-50 ezer forint lehet. Az ösztöndíj folyósításának további feltétele, hogy a tanuló tanulmányait államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben folytassa.

Tehát ha egy szakma felkerül a hiány-szakképesítések közé, akkor a tanulók nemcsak a tanulmányi szerződés alapján jogosultak támogatásra, hanem ösztöndíjat is kapnak. Mivel az ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függ, így ez ösztönző arra, hogy jobban tanuljanak.

Az eddigiek alapján elmondható, hogy azon szakmák esetén nőtt a beiskolázási mutató, amelyeket hiányszakmáknak nyilvánítottak. A tanulók így nagyobb valószínűséggel választják az adott szakmát, és a tanulmányaik befejezése után sem lesznek pályaelhagyók.

Az ipartestület kéri az érintett szervezeteket, hogy ha egyetértenek a hiányszakmává nyilvánítással, a számukra megküldött levelet aláírva és szkennelve juttassák vissza részükre.

Kapcsolódó cikkek