Ismét súlyos mérgezést okozott a fertőzött fűszerkömény

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2018. április 27. 15:13

Egy turistacsoport 17 tagja, és további két személy került atropinmérgezéssel kórházba Budapesten az utóbbi napokban, állapotuk az orvosok megítélése szerint súlyos.

Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy mindnyájan egy budapesti étterem gulyáslevesét fogyasztották, amelyhez fűszerköményt használtak fel.

A NÉBIH ellenőrei mintavételt végeztek az étteremben, és a további megbetegedések megelőzése érdekében, és azért, hogy ne keltsenek feleslegesen pánikot, a hatóság visszahívott három, hazai vállalkozások által forgalmazott fűszert. A Nébih ezzel kapcsolatos közleménye itt érhető el.

Zoltai Anna kiemelte, hogy ez már a harmadik mérgezés, amit az atropin okozott: tavaly decemberben szintén egy étteremben voltak megbetegedések, idén márciusban pedig ugyanilyen fertőzött köménymagot kellett kivonni a forgalomból.

Fűszerkömény - szennyezés nélkül

Fotó: pixabay

Kérdésünkre, hogy ugyanazok a forgalmazók állnak-e most is a háttérben, az osztályvezető azt mondta, nem zárható ki a közös eredet. Ennek valószínűségét az erősíti meg, hogy mindegyik szállítmány Egyiptomból érkezett.

Jelenleg is folynak a célellenőrzések a budapesti étterem beszállítóinál, az ellenőrök fűszerüzemben, nagykereskedőknél is vizsgálódnak, de a most következő hosszú hétvége nem kedvez a helyzet földerítésének.

A közétkeztetésben résztvevők nincsenek veszélyben, a riasztást mindenki megkapta. A legnagyobb közétkeztetők levették étlapjukról a köményt. A fertőzött köményt nem könnyű szabad szemmel felismerni, ezért az osztályvezető azt tanácsolja, hogy a konyhákon ne használjanak őrölt köményt, az egész köményt pedig egy tiszta fehér lapra borítsák ki, és vizsgálják meg, van-e benne szennyezés.

Zoltai Anna azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-vállalkozóknak felelőssége van a termékek forgalmazásával kapcsolatban. Mivel ugyanaz a termék harmadszor okozott megbetegedéseket, ez azt is jelenti, hogy a vállalkozók nem hívták vissza a korábban már érintett termékeket. Kétségtelen, hogy az egyiptomi fűszerkömény felismerését megnehezítette az is, hogy forgalmazói azt magyar termékként dobták piacra.

Az érintett vállalkozások:

Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., Szeged,

Dr. Markovics Antal egyéni vállalkozó, Pécs

Aroma Trans Europe Kft., Budapest/Tiszakécske

A vállalkozások alábbi lejárati idejű tételeit vonta ki a forgalomból a hatóság:

2018. július 31-i lejáratú egész és őrölt fűszerkömény,

2019. május 19-i lejáratú egész fűszerkömény és

2019. augusztus 31-i lejáratú őrölt fűszerkömény.

Kapcsolódó cikkek

Díjat nyert a magyar gulyás

2016. december 13.