Jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma a vizes világbajnokság alatt

Forrás: turizmus.com

 2022. július 07. 11:53

A Magyarországon megrendezett 19. FINA Világbajnokság ideje alatt látványosan emelkedett a külföldi vendégek száma a versenyszámokban érintett városokban, Budapesten 30, Szegeden 38, Debrecenben 37, Sopronban pedig 150 százalékkal június első két hetéhez képest – közölte az MTÜ.

A június 17. és július 3. között zajló vizes világbajnokságnak Budapest mellett Debrecen, Sopron és Szeged adott otthont. A hazánkba érkező sportolók, csapattagok és látogatók jelentősen emelték az egyébként is folyamatosan növekvő vendégforgalmat mind Budapesten, mind a vidéki helyszíneken. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján összesen 578 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szállásadók a versenyeknek otthont adó településeken.Budapesten 220 ezer vendég közel 500 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 30%-kal, a vendégéjszakák száma pedig 17%-kal volt több, mint június első két hetében. 80%-uk külföldi volt, legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, az USA-ból, Izraelből, Lengyelországból, Romániából, Olaszországból és Franciaországból érkeztek.

Budapesten a forgalom 60%-a szállodákhoz, 30%-a pedig magán- és egyéb szálláshelyekhez köthető. A fővárosban a szállodai szobák átlagára a világbajnokság ideje alatt 4 ezer forinttal volt magasabb, mint a megelőző két hétben.

A 2022-es budapesti vizes vb-n két aranyérmet szerző Milák Kristóf úszó (b) és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (j) a verseny záróünnepségén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A vidéki helyszíneken is érezhető volt a forgalomnövekedés. Debrecenben 11 ezren 25 ezer éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. Mindez 37%-os vendég és 25%-os vendégéjszakaszám növekedést jelent június első feléhez képest. A belföldi vendégek aránya 55%-os volt. Külföldiek leginkább Németországból, Romániából, Izraelből és az Egyesült Királyságból érkeztek.

Sopronban a világbajnokságot megelőző két héthez képest 2,5-szer annyi, összesen 23 ezer vendéget regisztráltak, a vendégéjszámában pedig 85%-os növekedést tapasztaltak. Itt 90%-ban belföldi látogató volt. Külföldről legtöbben Ausztriából, Szlovákiából, Németországból és Csehországból érkeztek a városba.

Szegeden a vizes vb ideje alatt 18 ezer vendég 30 ezer vendégéjszakát töltött el. Így 38%-kal több vendég, 20%-kal magasabb vendégéjszakaszám realizálódott június első feléhez képest. A város forgalmának 58%-át a belföldiek adták. A bajnokság ideje alatt nőtt a külföldi turisták aránya, sokan utaztak ide Németországból, Csehországból és Romániából.Az adatok azt igazolják, hogy a sportrendezvények jelentősen hozzájárulnak az adott helyszínek turisztikai forgalmához. Emellett fontos szerepük van abban is, hogy a milliókat elérő közvetítéseknek köszönhetően felkeltsék a potenciális utazók hazánk iránti érdeklődését, és a külföldiek számára eljuttassák az üzenetet, hogy Magyarország biztonságos úti cél a turisták számára – hangsúlyozza a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az MTÜ külön imázsfilmmel készült a vizes vb-re, amelyben a vízilabdát és a hazai gyógyfürdőket népszerűsíti a forgalom élénkítése érdekében.