Kizárólag a szállodákon múlik az újraminősítés sikere

Forrás: turizmus.com

 2015. november 20. 10:39

A Hotelstarts Union (HSU) a legösszefogottabb rendszer az osztályba sorolási szisztémák között – hangsúlyozta az MSZÉSZ közgyűlésén megtartott előadásában Lukács Attila, a szövetség szakmai titkára, tapasztalataik mellett szót ejtve a 2015-ben megújult kritériumokról is.

„2010-2014. között 424 szálloda minősítése történt meg, jelenleg 327 minősített egység van hazánkban, azaz a szállodák 36 százaléka viseli jogosan a csillagokat – emelte ki előadásában a szakember, hozzátéve, hogy a különbség a folyamatban lévő újraminősítésekből fakad.

A 2015-től megújult kritériumrendszer 24 új elemet tartalmaz, a szempontok közé bekerült az alváskomfort (ágyszerkezet, matracvédő, ergonomikusan állítható ágyszerkezet), a korszerű audiovizuális és IT berendezések megléte,  fókuszba került a minőség management és a környezettudatosság.  A szakember hangsúlyozta, hogy a HSU szakmai védjegy ma már egyértelműen pozitív megkülönböztetést jelent, mely javítja a szállodák versenyképességét, fix tájékozódási pontot nyújt a vendégeknek a szubjektív vélemények tengerében.

Lukács Attila a jó hírek mellett rosszakról is beszámolt: a jogtalan csillaghasználat miatt sok fogyasztói panasz érkezik, gyakori a wellness megnevezés jogtalan használata is. (A KSH adatai szerint 170 wellness szálloda üzemel hazánkban, ezekből mindössze 6 rendelkezik minősítéssel.) Sok panasz érkezik a megkopott infrastruktúrára, a tisztaság hiányára, a berendezések rossz állapotára, melynek oka a gyenge jövedelmezőségben, a határozott és következetes szakmai vezetés hiányában keresendő. A hiányosságok pótlása egyre több időt vesz igénybe, emiatt az újraminősítések jelentősen csúsznak.

A problémára a pályázati források bevonása, a működés terheinek csökkentése, a jó gyakorlatok átvétele és a professzionális management jelenthet problémát – vélekedett a szakember.