Nemzetközi konferencia a történelmi épületek hasznosításáról

 2014. március 20. 10:17

A KultUnio Alapítvány szervezésében és a Visegrádi Alap támogatásával 2014. április 11-13. között kerül megrendezésre a Közép-Európa Öröksége - A történelmi városok kulturális fejlesztési lehetőségei - című nemzetközi szintű szakmai konferencia.

A konferencia központi kérdése, hogy hogyan lehet a történelmi szempontból jelentős belvárosokban található épületeket sikeresen, gazdaságilag fenntartható módon hasznosítani úgy, hogy azok műemléki sajátosságait nemcsak, hogy megőrizzük, de kamatoztassuk is.

A rendezvény keretében nemzetközi szakemberek osztják meg a városfejlesztésben szerzett tapasztalataikat, jó gyakorlatokat, benchmarkokat. A konferencia kiemelt célja, hogy segítséget nyújtson a civil szervezetek, az önkormányzatok és a szolgáltatók részére a műemléki épületek, az üres üzletek és a közterek hasznosításában, valamint a nemzetközi együttműködések kialakításában. Az előadások tanulságait minden résztvevő a gyakorlatban tudja majd felhasználni a szolgáltatók, a szakmai- és civil szervezetek együttműködésén alapuló fejlesztések tervezése és kivitelezése során. Ennek eredményeként a továbbiakban a belvárosi kerületekben élénkülhet, sikeresebbé válhat a turisztikai és kulturális tevékenység, a kereskedelmi szolgáltatók gazdasági aktivitása, és a visegrádi országok ilyen jellegű együttműködése.

A konferencia hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre, hogy a jövőben évente biztosítson platformot a követekező témáknak:

-          Integrált Térségfejlesztés és Turizmus

-          Kulturális Városfejlesztés, Városmenedzsment, Kereskedelem

-          Városgazdálkodás, Finanszírozás, Ingatlanfejlesztés, Ingatlanbefektetés

A konferenciával kapcsolatos további információk, valamint az online regisztráció a www.kultunio.hu oldalon érhető el.