Legyen divat cukrászdába járni – fontos lenne az élénkebb marketing

Forrás: turizmus.com

 2016. február 09. 21:26

A cukrászmesterek szokásos évi közgyűlésén hangzott el a fenti kívánatos cél. A hévízi ipartestületi közgyűlésen, amelyen részt vett Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár is, Selmeczi László, az ipartestület vezetője elnökölt.

A helyettes államtitkár először a hazai turizmus aktuális trendjeiről tájékoztatta a magyar cukrász szakma jelen lévő képviselőit, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a központi pénzforrások között olyan is van, amelyre a cukrászok is pályázhatnak. A vasárnapi boltbezárásnak, mint kiderült, számos mester örül, hiszen sok üzlet átállt a friss péksütemények kínálására is, amelyre vasárnap nagy a kereslet. A cukrászdába járás tipikus vasárnapi, családi tevékenység, amelynek újbóli életre keltése, divatja igen fontos.  A kereslet élénkítése egyébként is a legjelentősebb cél, hiszen ez teszi lehetővé a béremelést, és így a szakemberek külföldre távozásának megakadályozását. A szakemberhiány egyébként mind a cukrászok, mind a pékek között egyre jelentősebb.

Ugyanakkor a hazai borászat után a magyar gasztronómia nemzetközi szinten is egyre sikeresebb és versenyképesebb, amit a Bocuse d’Or verseny idei megrendezése is jelképez.

A Magyarország Tortája és az Év Fagylaltja versenyek az utóbbi évtizedek legsikeresebb kezdeményezései, hiszen jelentős a médiavisszhangjuk – ezt már Selmeczi László hangsúlyozta beszámolójában. Az elnök arról is szólt ugyanakkor, hogy sok, egyébként szakmailag kiváló kolléga még nem ismerte fel a marketing fontosságát. Több tanfolyamot szerveztek ilyen tematikában, de csekély volt irántuk az érdeklődés.

A szakmai pr egyik formája lehet a sutichef.hu című, blog jellegű kezdeményezés, amely egyrészt hagyományőrző célzatú, másrészt lehetőséget nyújt az újdonságok bemutatására és a kitekintésre is.

A leghíresebb hazai cukrászmesterek tiltakoztak az otthonsütés újabban terjedő szokása ellen. Az amatőr háziasszonyok ugyanis az otthon készített süteményeket eladásra szánják, amely higiéniai és adózási problémákat rejt, no meg – és főként – konkurenciát is teremt alacsonyabb áraival. Az újabban kötelező összetétel és tápérték jelölést sem lesz egyszerű megvalósítani.

Többen szóltak a „maffiaszerűen terjedő” albán fagylaltozók és pékségek ellen, amelyek a nyitva tartás és az adagok terén a hazai cukrászokkal szemben ellentétes gyakorlatot képviselnek.

Az is gond, hogy a krémes nem mindenütt igazi krémes, és a kézműves fagylalt csupán nevében kézműves – csak így nagyobb hasznot lehet elérni.

A Natur Med Hotel Carbonában rendezett közgyűlést – amelyet a tisztségviselők megválasztása és szakmai kitüntetések átadása zárt – árubemutató is kísérte.