Magyarország biztonságos – fotókkal is üzen az MT Zrt. a külföldi turistáknak

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 12. 19:08

A migránsügy hatására csak elenyésző számú szállodai foglalást mondtak le, a Magyar Turizmus Zrt. mégis kampányt indít, hogy semlegesítse a világsajtóban Magyarországról megjelent negatív, félrevezető képeket. A szállodai vendégforgalom eközben szeptemberben újabb rekordot dönthet.

A Magyar Turizmus Zrt., valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége pénteken közös, angol és magyar nyelvű sajtótájékoztatót tartott a Novotel Budapest Danube Hotelben, ahol a turisztikai szakma és szolgáltatók szemszögéből vizsgálták a migránsügy kapcsán kialakult helyzetet, és beszámoltak arról, milyen közös lépésekkel, akciókkal támogatják a magyar turizmus további dinamikus bővülését.

Mivel a nemzetközi médiában félrevezető, félreérthető képek jelentek meg Budapestről, ezért a Magyar Turizmus Zrt. jelenlegi legfontosabb célja, hogy valósághűen mutassa be Magyarországot és fővárosát, amely változatlanul biztonságos, barátságos turisztikai desztináció – hangsúlyozta Glázer Tamás turisztikai vezérigazgató-helyettes a tájékoztatón. A bevándorlók néhány jól behatárolható helyen fordulnak elő, ezek távol esnek a turisták útvonalaitól, a látnivalók jól elérhetők és bejárhatók, a turistákat semmilyen atrocitás nem éri – tette hozzá.

Az MT Zrt. az eddigi eredmények megtartása érdekében a szakmai szervezetekkel egyeztetett kommunikációs kampányt folytat több csatornán keresztül: online felületein, 37 országban lévő külképviseletein és partnerszervezetein keresztül igyekszik a turisztikai szakmát, a sajtót és a közvéleményt egyaránt elérni. Abból kiindulva, hogy egy kép többet ér ezer szónál, friss képanyagot készíttet Budapest turisztikai szempontból legfrekventáltabb csomópontjairól, s ezeket publikálják majd a társaság angol nyelvű oldalain és a közösségi médiában, demonstrálva, hogy a város továbbra is békés úti cél. Ezenkívül többnyelvű videóüzenetet is készítenek.

 

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: a tagszállodáik körében végzett felmérés eredményei szerint eddig csupán elenyésző számú lemondásuk volt, egy-egy osztrák és német csoport, de jellemzően inkább egyéni vendégek részéről, és ezt is sikerült új foglalással pótolni. Dél-Magyarország egyes szállodáiban ugyan a migránsok miatt kissé csökkent a belföldi kereslet, Bükkfürdőn és Sárváron azonban „tovább dübörög" a turizmus – fogalmazott. Előfordult, hogy migránsok szállóvendégnek jelentkeztek, a szövetség a hasonló esetekben azt tanácsolja, hogy a szálláshely vizsgálja meg, rendelkeznek-e a magyarországi és az európai uniós szabályoknak megfelelő érvényes úti okmányokkal és anyagi fedezettel.

A hotelek aggodalmai főként azzal kapcsolatosak, hogyan hat majd a mingránsügy a jövőbeni foglalásokra, fennmarad-e az érdeklődés Budapest iránt, különösen, hogy az őszi szezonban szokásosan erős a konferencia- és szabadidős turizmus is – fűzte hozzá Niklai Ákos. Az MSZÉSZ rendelkezésére álló adatok szerint eddig nem tört meg a növekedés üteme. Az év első hét hónapjának közel 7 százalékos vendégéjszakaszám-növekedése után augusztusban is szépen alakult a foglaltság, míg a szeptember az eddigi legerősebb lesz a tagszállodák előrejelzései alapján. A budapesti ötcsillagos házak 95 százalék feletti foglaltságra számítanak, ami különösen a MICE utazásoknak köszönhető – tájékoztatott az elnök.

Glázer Tamás a legfrissebb KSH-adatokat idézve arról is beszélt, hogy a magyar turizmus sikertörténete négy éve tart, az iparág növekedése négyszerese az európai és háromszorosa világátlagnak: míg a nemzetközi turistaérkezések száma 2014-ben világszinten 4,4 százalékkal, Európában 3, százalékkal emelkedett, addig Magyarországon 13,7 százalékkal. Az idei esztendő első hét hónapjában minden szálláshelytípusban nőtt a szobakihasználtság és a forgalom, a szállodákban 68 milliárd forint szállásdíj-bevétel keletkezett, ami 12,6 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatát. Júliusban a szállodák bevétele 20 százalékkal bővült. A vezérigazgató-helyettes bizakodását fejezte ki, hogy a turizmus idei teljesítménye a 2014-es rekordévet is túlszárnyalja majd.