Magyarország támogatná a turizmus akadálymentesítését

 2014. március 11. 15:33

Magyarország támogatta a görög EU elnökség turisztikai konferenciáján az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a tagországok javítsák a turisztikai célpontok megközelíthetőségét a fogyatékkal rendelkező és idősebb turisták részére

Ez segíthet abban is, hogy a válságból kilábaló országokban a turizmus növekedjen - nyilatkozta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Az EU tagállamok turisztikai felső vezetőinek részvételével március 10-11-én, Athénban megrendezett High level Conference on coastal and Maritime Turism konferencián többek között részt vett Antonis Samaras, Görögország miniszterelnöke, Olga Kefalogianni görög turisztikai miniszter, Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke és Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkára, valamint a tagállamok magas rangú turisztikai vezetői.

Az ülés napirendjén az Európai Bizottság február végén kiadott, a tengerparti és a vízi turizmus körülményeinek javítását célzó javaslatcsomag megvitatása szerepelt.
Magyarország támogatta a Bizottság javaslatát a turisztikai célpontok megközelíthetőségének javítására, ami mind a fogyatékkal rendelkező, mind az idősebb turisták részére nagyon fontos - mondta Komoróczki István telefonon az MTI-nek. "Magyar részről hangsúlyoztuk, hogy mi is nagy figyelmet szentelünk az esélyegyenlőség biztosításának a turizmusban, ami külön fejezetet is kapott a jelenleg véglegesítés előtt álló Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióban" - mondta.

Az államtitkár kifejtette: a tengerparttal rendelkező országok beutazó turizmusának feltételeit jelentősen javítaná, ha a mozgássérült vagy például 65 év feletti, de még aktív turisták több támogatást kapnának turisztikai programjaik megszervezéséhez, ez segítené, hogy növekedjen a beutazó turizmus, amiből jelentős bevételei származnak valamennyi mediterrán országnak.

Az athéni EU-tanácskozás alkalmából a helyettes államtitkár informális megbeszélést folytatott Olga Kefalogianni görög turisztikai miniszterrel, aki megemlítette, hogy más tagállamokkal közösen, jelentős uniós forrásokat használnak fel a határokon átnyúló turisztikai célpontok népszerűsítésére, a más térségből, így Oroszországból és Ázsiából beutazó turistaforgalom növelésére.

A görög miniszter ismertette a görög szállodákban bevezetett akadálymentesítési program tapasztalatait és köszönettel vette a magyar szakértők segítségét a görög termálvizek hasznosítása kapcsán. A miniszter jelezte, hogy Görögország túl van a gazdasági válság nehezén, az idén 07 százalékos növekedést várnak. Az együttműködésre példaként a módosabb görög rétegeket érintő magyarországi vadászati turizmust, a gasztronómiai és a bevásárló turizmust, valamint a hétvégi látogató-turizmust említve - ismertette az NGM államtitkára.

Komoróczki István kiemelte, hogy Görögország nagyon fontos desztináció a magyar turisták számára, ahová 2013-ban 104 ezer magyar turista látogatott el. Magyar részről szorgalmazták az Aegean légitársaság Athén-Budapest heti két járatának sűrítését.