Május elsején kitárja kapuit a Balaton

 2014. április 15. 12:11

Egy új, tavaszi szezon elindítása a célja a május 1-11. között megrendezett, minden eddiginél nagyobb összefogással megvalósuló Nyitott Balaton projektnek. 24 helyszínen több mint 200 program várja a látogatókat.

A Magyar Turizmus Zrt. és a Balatoni Regionális TDM Szövetség közös programjában több mint 400 vállalkozás fogott össze, 17 balatoni település hozta közös platform alá kínálatát – hangsúlyozta az eseményt beharangozó, április 15-i sajtótájékoztatón Hoffmann Henrik, a szövetség elnöke.

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.


Céljuk megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak nyári úti cél: felkérésükre 17 balatoni település helyi turisztikai egyesületei győzték meg a helyi szolgáltatókat arról, nyissák meg kapuikat a szokásosnál egy hónappal korábban. A szervezést a civil oldal lelkesedése követte: az idén május elsején megnyíló vendéglők, büfék, strandok, múzeumok, galériák és egyéb szolgáltatók együttesen bizonyítják, hogy tavasszal is érdemes a régióba látogatni.

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.


Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese kifejtette: az évekkel ezelőtt bevezetett Balaton7 programsorozat célja is a négy évszakos balatoni kínálat népszerűsítése volt. Ennek továbbfejlesztett változata, a még erősebb szolgáltatói összefogáson alapuló Nyitott Balaton program jó példája a szolgáltatói hálózat, az RMI, a környékbeli TDM szervezetek és a MT Zrt. összefogásának.

Az elsősorban belföldre koncentráló kampány alatt több mint 200 program várja a látogatókat, például oknyomozós kalandtúra Balatonföldváron, vezetett gyalogtúra a Nagyberekben, ingyenes audio guide túra Tihanyban. Siófokról a Szerelmesek kerékpáros túrája indul, Balatonfüredre a XXIII. Jókai Napok hívnak, Szigligeten naponta kétszer várjátékot rendeznek. A „nyitott strandok" ingyenes napágyakkal várják a vendégeket. A települési piknikeken egy pohár borral és némi harapnivalóval várják ingyenesen a vendégeket. Az akció ideje alatt a szállásadó partnerek és a többi szolgáltató – többek között a Balatoni Hajózási Zrt. -számos kedvezményes ajánlattal, extra programokkal igyekszik maradásra bírni a vendégeket.

Fotó: Dóka Attila


 

A 2014-es év vendégforgalmi adataiban egyébként a tavalyi, kedvező tendencia folytatódik: január-februárban 12 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Horváth Gergely megjegyezte: az emelkedés fenntartásához szükség van az ilyen, és hasonló kezdeményezésekre.

A fővárosiak április 26. és 28. között az Erzsébet téri Akváriumban kaphatnak ízelítőt mindabból, amit a legnépszerűbb hazai turisztikai desztináció kínál. Az eseményekről, akciós szálláslehetőségekről, garantált és egyedi programokról a www.nyitottbalaton.hu oldalon lehet tájékozódni.

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.


 

Az eseményen résztvevők a S'nwich Around the World séfje által kreált, többféle balatoni halból készült pogácsával, rizlinges mártással készült Balaton szendvicset is megkóstolhatták.

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.