Malbec Világnap: tüzes borok Argentínából

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. április 18. 17:46

A malbec világnapját április 17-én jegyzik a nemzetközi borvilágban. Az Argentína ikonikus fajtájának tiszteletére rendezett magyarországi kóstolót idén a WineHub borközpontban tartották az Argentin Köztársaság Nagykövetsége közreműködésével.

Több mint tíz borászat és borkereskedés mutatta be legszebb malbecjeit Argentínából és Magyarországról azon a borkóstolón, amelyet a Malbec Világnap alkalmából rendeztek Budapesten. Az eseményen Hernán María Patiño Mayer, Argentína magyarországi nagykövete is köszöntőt mondott.

A 2011 óta létező borünnep apropóját az adja, hogy az eredetileg francia szőlőfajta – több társával egyetemben – 1853. április 17-én érkezett új hazájába Domingo Faustino Sarmiento kormányzó, későbbi argentin elnök megbízásából. A malbec valódi otthonra lelt Argentínában, és ma már az ország legismertebb borfajtája. A tüzes, fűszeres és gyümölcsös, nagy borokat adó malbecet Magyarországon az elmúlt nyolc-tíz évben fedezték fel a borkedvelők, és néhány hazai borászat is elkezdett foglalkozni a termesztésével. Többek között Szekszárdról a Mészáros Borház, a Vesztergombi Pince és a Bodri Pincészet, Villányból a Bock Pince, Etyekről a Haraszthy Pincészet, a Dél-Balatonról a Konyári Pincészet palackoz tisztán vagy házasítva malbecet.

A WineHub borközpontban hazánkban, Argentínában és Franciaországban készített malbecekkel ismerkedhet a közönség

Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina

Francia fajta Argentínában

Argentína leggyakoribb szőlőfajtáját a 19. század közepén honosították meg Mendozában. A dél-amerikai országban szüretelt malbecek teltebb, bársonyosabb karakterükben is különböznek a fajta legfőbb európai termőhelyén, a Franciaország délnyugati részén fekvő Cahors ültetvényein manapság termesztett borokétól.

A szőlőfajta mára Argentína összes borvidékén elterjedt, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbecjeinek 85 százaléka.

A 600–3000 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő ültetvények – öntözéssel kiegészítve – ideális feltételeket kínálnak a malbecnek, amely az eltérő klímájú és talajösszetételű területeken más-más karaktert mutat. A hűvös hegyvidéki éjszakák segítenek a savak és a gyümölcsös jegyek megőrzésében, de a szakértők szerint a magas UV-sugárzás is hozzájárul az egyedi jelleg kialakulásához. Lassan érő bor, a legszebb tiszta vagy cabernet sauvignonnal házasított, hordós érlelésű tételek 8-10-12 éves korukban jutnak a csúcsra.

 

Mindent a malbecről

Az idei malbec világnapi kóstolónak otthont adó WineHub borközpontban április 24-éig borteszteken és kóstolókon ismerkedhet meg a közönség a hazánkban készített, valamint Argentínából és Franciaországból származó különféle malbecekkel.