MSZÉSZ-értékelés az elmúlt másfél évtizedről

Forrás: turizmus.com

 2015. június 02. 20:12

Kiemelkedő javulás mutatkozott a hazai szállodák teljesítményében az idei év első negyedévében – derült ki az MSZÉSZ június 2-án, a Hilton Budapest szállodában megtartott sajtótájékoztatóján, amelyen az ezredforduló óta eltelt időszak teljesítményét is górcső alá vette a szövetség.

A hazai szállodák rekord, 42,1 százalékos szobafoglaltságot értek el az év első három hónapjában, a bruttó átlag szobaár (15 599 Ft) 7 százalékkal, a bruttó REVPAR (6562 Ft) 13,1 százalékkal emelkedett. Az árbevétel országos szinten 12,1 százalékkal (57 543 millió forintra), a külföldi vendégéjszakák száma 6,3 százalékkal (1 841 ezer vendégéj), a belföldieké 9 százalékkal (1 508 ezer vendégéj) nőtt – ismertette az adatokat dr. Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke.

Ennek ellenére a budapesti szállodák teljesítménye európai viszonylatban kevéssé kielégítő: az STR riport szerint 30 város között szobafoglaltság tekintetében a 19., a nettó átlagárat (63,2 EUR) tekintve (Pozsony és Vilnius előtt) a 28., a nettó REVPAR-t tekintve (Pozsony, Szentpétervár, Szófia és Vilnius előtt) a 26. volt a magyar főváros.

A sajtótájékoztatón nemcsak az idei első negyedév eredményeit ismertették, ugyanis elkészült a 2000-2014 közötti időszak szállodaipari teljesítményeinek értékelése is, amely többek között a következő tendenciákra hívja fel a figyelmet: vidéken a közel 40 százalékos kapacitásbővülés és egyéb turisztikai fejlesztések ellenére az ezredforduló óta nem nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, a belföldieké ellenben megduplázódott; Budapesten a kapacitás 40 százalék feletti bővülése mellett, döntően a fapados légitársaságok térnyerésének köszönhetően 75 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma; a kínálat a magasabb kategória felé tolódott el, míg 2000-ben 2,95 volt a szállodák átlagos „csillagszáma”, addig 2012-ben már 3,6, és azóta tovább nőtt; csökkent a MICE vendégkör aránya; a német vendégéjszakák száma 45,2 százalékkal csökkent a 14 év alatt; csökkentek a nettó szobaárak; rövidült az átlagos tartózkodási idő és a lead time.

Az MSZÉSZ összefogást sürget a kormányzat, az önkormányzatok és a turisztikai vállalkozások között. A szövetség számos javaslatot fogalmazott meg, ezek között szerepel például a nemzetközi marketing erősítése, az új piacok megszerzése mellett hagyományos piacaink gondozása, a települési marketingtevékenység forrásainak rendszerszerű biztosítása, kapacitásbővítés helyett attrakciók fejlesztése, a szállodák és a magánlakások egyenlő versenyfeltételeinek biztosítása, az áfa, ifa és az üzleti vendéglátást érintő adózás módosítása.

Az MSZÉSZ több kérdésben folytatja a párbeszédet az illetékes szervekkel, elsősorban a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Tavaly a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen elkészített tanulmányukban felvázoltak egy modellt: ha a szobaár-bevétel jelenlegi, 18 százalékos áfája 5 százalékra csökkenne, a szálláshely-kiadásból származó forgalom után bevezetnék a 6 százalékos marketing-hozzájárulást (amelyet kizárólag nemzetközi marketingre fordíthatna a MT Zrt.), a fennmaradó összeget pedig az elmúlt években elmaradt karbantartásra, fejlesztésekre, a jövedelmezőség javítására, munkaerő-fejlesztésre fordíthatnák a szállodák, akkor az ezeknek köszönhetően bekövetkező forgalomnövekedés miatt a szállodák helyzete is javulna, és a költségvetés adóbevételei sem csökkennének.

 

Nettó átlag szobaár, országos (KSH)

Kategória

2000

2014

2014/2000

5*

125,3€

95,3€

76,1%

4*

49,4€

43,5€

88,1%

3*

24,1€

29,4€

122%