MSZÉSZ ülések: a Nyugati Régió felemás eredményekről számolt be

Forrás: turizmus.com

 2015. március 25. 21:38

Március 25-én Győrben folytatódtak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének régiós ülései. Az ETO Park Hotel Business & Stadiumban megtartott, ismét teltházas ülésen nemcsak az előadások, hanem a bemutatkozók során is sok érdekes információhoz juthattak a résztvevők.

A győri hotelek szinte egybehangzóan azt hangsúlyozták, hogy a 2013-as kifejezetten kiemelkedő évhez képest 2014 közepesen hozta csak a várakozásokat, és az idei év első hónapjai is rosszabbul indultak a vártnál, vagyis újra és újra új helyzethez kell alkalmazkodniuk. Idén leginkább arra koncentrálnak majd, hogy minél több konferenciának és rendezvénynek adjanak otthont, minél magasabb színvonalon.

A szakma előtt gyakorlatilag nem lehetett nem kitérni az ETO Park Hotel Business & Stadium jelenlegi helyzetére. Sándorfi Róbert igazgató elmondta: mindent megtesznek azért, hogy a hotel üzemelésében ne okozzon semmilyen fennakadást a tulajdonos Quaestor körül kialakult helyzet.

A régióban többen beszámoltak kisebb-nagyobb fejlesztésekről is, kapacitást és szolgáltatási kört (wellness létesítményekkel, medencékkel) is bővít például a lipóti Hotel Orchidea, a bükfürdői Hotel Caramell pedig megduplázza kapacitásait: 62 szobával bővül ősszel, emellett kül- és beltéri wellness-létesítmények is szerepelnek a tervek között. Nemrégiben bővített a Hotel Villa Classica is, illetve szintén felújítások előtt áll a soproni Hotel Szieszta.

Képviseltették magukat a sárvári négycsillagosok, a Park Inn és a DHSR Sárvár, akik ellentétes irányú tapasztalatokról számoltak be a vendégkört tekintve: míg a Park Innben csökken, a Danubius-házban nő a belföldiek aránya. Az is elhangzott, hogy rendkívül sikeresnek bizonyult a vendégek körében a DHSR Bük all inclusive ellátása. A társult tagok informatív és szellemes bemutatkozóit előadások követték.

A vezetők polgári jogi felelősségét elemezte rendkívül élvezetes stílusban Sárközy Tamás professzor. A sokat látott és rendkívüli tudású szakember új megvilágításba helyezte a száraz jogi paragrafusokat, és érdekes, sőt gyakran nevetésre ingerlő példákkal illusztrálta a jogi világ hatásmechanizmusait.

Őt követően Maráczi Gábor, az MT Zrt. stratégiai igazgatója mutatott be egy beszédes grafikonokkal tűzdelt prezentációt az orosz piac alakulásáról: az ETC anyaga nemcsak azt elemzi, ami eddig történt, hanem megpróbál prognózisokat is felállítani a következő évekre, benne felvázolva a legjobb és a legrosszabb eshetőséget is. A prezentációt – a többi előadás anyagával együtt - hamarosan elérhetővé teszi honlapján a szállodaszövetség. A szakember röviden felvázolta a zrt. marketingtervének fő elemeit is.

Antalóczy Györgyné adószakértő alapos tájékoztatást adott a kkv-kat, és speciálisan a turisztikai vállalkozásokat érintő adózási változásokról, pénzügyi-számviteli tudnivalókról.

Zárásként Kovács István főtitkár hívta fel a figyelmet néhány érdekes tendenciára a 2014-es év számai alapján. Kiemelte: elgondolkodtató, hogy 2000-től 2014-ig 47 százalékkal csökkent a német vendégek száma, amely azonban még mindig 14,8 millió, és az is érdekes adat, hogy ez idő alatt vidéken nem nőtt a külföldi vendégek száma. Nyugat-Dunántúlon 2014-ben a vendégéjszakák-száma enyhén csökkent, örvendetes viszont, hogy az átlagár, és a REVPAR növekedést tudott produkálni. Kovács István ezen felül röviden felvázolta a szállodaszövetség aktuális lobbitémáit is.