Norvég fogturisták Mórahalmon

Forrás: delmagyar.hu

 2014. július 10. 19:07

Egymás után épülnek a szállodák az idén 25. születésnapját ünneplő homokhátsági városban, Mórahalmon. Idén uniós támogatással közel 710 millió forintból 28 szobás, háromcsillagos medical wellness szálloda épül a régi városháza helyén.

A városnak évente 7-800 millió bevétele van a turizmusból. A közelmúltban Mórahalomra érkezett az első szervezett norvég csoport, amelynek tagjai az olcsóbb fogászati kezelések miatt keresték fel a települést. A fogászati turizmussal foglalkozó cég a homokhátsági város mellett Szabadkára is szállít fogturistákat.

Balogh László, a mórahalmi önkormányzat kabinetfőnöke elmondta, Mórahalom kedvezőbb adottságokkal rendelkezik, mint Szabadka. A májusban érkezett 6-8 fő összesen 70 vendégéjszakát töltött Mórahalmon.

Évente 60 ezer norvég utazik külföldre fogászati kezelésért. Többségük idős, aki otthon nem tudja megfizetni az igen magas fogászati költségeket. A skandináv országban 18 éves korig ingyenes a fogorvosi ellátás, utána fizetni kell érte.

Egy korábbi nyilatkozat szerint a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő közvetlen szomszédságában épülő Elixír Medical Wellness Hotel az egészségturisztikai szolgáltatásokra fókuszál majd, félúton a gyógy- és a wellness szállodák között. A fejlesztés a gyógyfürdő és a Colosseum Hotel közé ékelődött régi polgármesteri hivatal épületének felújításával, rekonstrukciójával kezdődik. Emellett az ehhez kapcsolódó kezelő- és kiszolgálóhelyiségek, valamint egészségügyi szolgáltatások helyszíneinek kialakítása is megvalósul. A hotel az akadálymentes szobák mellett saját orvosi rendelőkkel, kezelőhelyiségekkel és terápiás medencével rendelkezik majd. Kínálatukba a szomszédos gyógyfürdő szolgáltatásait szeretnék beépíteni, de a kezeléseket nem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott formában lehet majd igénybe venni.