Regisztrációhoz kötnék az Airbnb-szolgáltatást

Forrás: Magyar idők

 2016. március 24. 15:54

A jövőben ezerötszáz forint átalányadót fizetne négyzetméterenként minden olyan magánszemély, aki lakását szálláskiadás céljából hasznosítja.

A turistáknak bérbe adható ingatlanok számát háromban maximálná az a fideszes törvényjavaslat, amely hamarosan a kormány elé kerül, és a jövő évi költségvetési törvénnyel együtt szavazhatja meg a parlament – olvasható a Magyar Idők oldalán.

A közteherviselés szempontjából egyszerűbb, az ellenőrzés tekintetében viszont az eddiginél szigorúbb szabályokat vezetnek be itthon a közösségi gazdaság egyik leggyorsabban terjedő területén, a turisztikai célú szállásmegosztás, ismertebb nevén az Airbnb piacán.

A kormánypárt tervei szerint a jövő évi adójogszabályokkal együtt benyújtandó javaslat értelmében a lakásukat bérbe adó természetes személyek a jövőben legfeljebb három, tulajdonukban álló ingatlanban fogadhatnák legálisan a fizető vendégeket, ami után kizárólag egyféle, négyzetméter-alapú átalányadót kellene fizetniük.

A bérbe adott ingatlanok esetén – függetlenül attól, mennyi időre és milyen módon hasznosítják azt turisztikai céllal – négyzetméterenként 1500 forinttal számolnák az évente fizetendő közterhet, ami a magánszállásadókra jelenleg vonatkozó adózásnál enyhébb előírást jelent. A javaslattal az árnyékgazdaság részeként működő magánszállásadásban bővítenék az adózók körét, de az is szándék, hogy ne fojtsák meg vele a közösségi kezdeményezés alternatív szolgáltatóit.

„Szeretnénk elérni a jelenleginél kiegyensúlyozottabb versenyfeltételeket. Nem a tevékenység beszüntetését, csupán szabályozott keretek közé szorítását várjuk” – nyilatkozta a Magyar Időknek Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A 29 európai ország ágazati szövetségeit tömörítő Hotrec alelnökeként elmondta: szükségesnek tartják, hogy az Európai Bizottság vegye figyelembe a megosztáson alapuló gazdaságnak a szállodaipart érintő pénzügyi és szociális hatásait, egyúttal azt is javasolják, hogy a tagállamokban legyen regisztrációhoz kötött a rövid távú lakásbérbeadás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai államtitkársága azt jelezte, vizsgálják, hogy más európai országokban hogyan működik a rendszer. Ezzel együtt álláspontjuk szerint a magán-szálláskiadás, illetve az egyéb szálláshely-szolgáltatás jogi kategóriájába tartozó Airbnb-tevékenységnél jelenleg sem a szabályozatlanság, hanem az előírások be nem tartása okoz problémát.