Romániában novembertől 5 százalék a szállás-vendéglátás áfája

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. október 23. 15:17

Viorica Dancila miniszterelnök asszony ebben a turizmus további támogatását látja, ám a szakmának, magyarországi szemmel meglepő módon más a véleménye.
A román kormány rendelete értelmében november 1-től a szálláshelyeken, a vendéglőkben, a catering-szolgáltatásoknál, valamint a spot- és szabadidő-központokban a forgalmi adó 5 százalékra csökken, ugyanakkor törölték például a hévizekért fizetett illetéket is. Az intézkedés, a sör kivételével a szeszes italokra nem vonatkozik.

Szakértők szerint a román példát aligha érdemes összehasonlítani a magyar helyzettel az igencsak eltérő adórendszerek miatt. A magyar szemmel nézve meghökkentő szakmai álláspontot Florin Jianu, a kis- és középvállalatokat tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke világította meg. Szerinte a csökkentés nem több populista intézkedésnél. Véleménye szerint a szolgáltatóknál maradó négy százalék többletbevételt a helyi önkormányzatok plusz helyi adók formájában azonnal be fogják vasalni a turisztikai vállalkozásokon, ugyanis, vélhető, hogy áfa-visszatérítéskor a pénzügyi tárca ennyivel kevesebbet oszt majd vissza az érintett önkormányzatoknak.

Az áfa-csökkentés Romániában sem jár majd árcsökkenéssel

Fotó: turizmus.com

Dan Mischie, a City Grill gyorsétterem-lánc vezetője úgy véli, a fogyasztó egyetlen lej árcsökkenést sem fog tapasztalni a menükártyán, mert a megtakarítást felemészti az infláció és az idült szakemberhiány miatti folyamatos béremelések. (Magyarországon annyiban is más a helyzet, hogy a kormányzat nem is várja el a vendéglátóhelyektől az év eleji áfa csökkentés utáni árcsökkentést, viszont a bérszínvonal rendezését annál inkább – A Szerk.)