Sikeres volt a Magyar Fesztivál Szövetség első három szakmai napja

Forrás: turizmus.com

 2015. március 20. 12:43

Közel kétszázan vettek részt Nyíregyházán, Miskolcon és Gödöllőn a Magyar Fesztivál Szövetség szakmai beszélgetésein.

2015. március 16-17-18-án  Nyíregyházán, Miskolcon és Gödöllőn nagy érdeklődés övezte a Magyar Fesztivál Szövetség Szakmai Napjait. A helyszínenként több mint ötven résztvevő a turizmus, az agrármarketing, a fesztiválminősítés, a pályázati és a jogszabályi háttér területéről hallhatott érdekes, informatív előadásokat. A közönség a legtöbb kérdést minden esetben a fogyasztóvédelemhez és a pénzügyőrséghez intézte, hogy a fesztiválszervezésben hasznos tanácsokat kapjon és tisztázhassa kételyeit a nyugtaadás, a kóstoltatás vagy a dohányárusítás kérdéskörében.

 

A két hatóság minden előadója hangsúlyozta, hogy szolgáltató szervként együtt kíván működni a fesztiválszervezőkkel, a vállalkozókkal. Szívesen áll rendelkezésére minden rendezvényszervezőnek a rendezvény előtt és alatt, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy versenyképes európai fesztiválokat kínáljunk.

Az eladható, sikeres turisztikai csomagokról, az aktuális – magyar és európai – turisztikai trendekről, a fesztiválturizmus szerepéről az MT Zrt. Regionális Marketing Igazgatósága (Nyíregyházán Katona Ilona, Miskolcon Molnár Anita, Gödöllőn Sztojanovits Kristóf) beszélt. Mindhárom előadó rámutatott a fiatalok mint célcsoport növekvő szerepére, a fesztiválok számának növekedésére és az óriásfesztiválok vezető szerepére. A téma helyi sajátosságait Nyíregyházán a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Nyírség Turizmusáért Egyesület egy-egy képviselője (Furkóné Szabó Marianna, illetve Mogyorós Judit), Miskolcon a Magyar Beutaztatók Szövetsége (Musatics Éva) és a TDM-szervezet (Nagy Júlia), Gödöllőn a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. (Gönczi Tibor) és a Turisztikai Egyesület Gödöllő (Darázs György) világította meg.

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának idei két nagy projektjét, a KAMRAPOLC programot és az OMÉK-ot (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt) Gödöllőn Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese, Nyíregyházán pedig Kaltenecker Károly, az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának projekt menedzsere és dr. Kiricsi Karola, a szervezet szakmai tanácsadója ismertette.

A Kamrapolc program mellett a Magyar Turizmus Zrt. idei másik nagy projektje, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, több mint 100 éves múltra visszatekintő agrárgazdasági rendezvénye. A rendezvény fő célja, hogy bemutassa az elmúlt évek agrárpolitikájának eredményeit, és megismertesse az emberekkel a fejlett, hatékony, környezettudatos mezőgazdaságot. Az OMÉK az idei év szeptemberében kerül megrendezésre. A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága várja mindazon szolgáltatók és termelők jelentkezését, akik az egyes magyarországi tájegységek változatos, kreatív programokkal való bemutatására vállalkoznának, és így hozzá szeretnének járulni az idei OMÉK sikeréhez. Jelentkezés: program@itthon.hu.

Gödöllőn az NKA képviseletében Barna Márton és Vízkeleti Andrea, valamint Bajnai Zsolt voltak jelen. Barna Márton előadásában elmondta, hogy az elmúlt húsz évben 120 milliárd forint NKA-támogatás jutott a kultúrának, 120 ezer forint támogatott pályázat és 9000 regisztrált felhasználó jelzi az állami támogatás mértékét. Vízkeleti Andrea hasznos és aktuális tudnivalókkal látta el a közönséget: az idei pályázás módját, sajátosságait mutatta be. Bajnai Zsolt a tehetséges könnyűzenei előadókat támogató Cseh Tamás Programot ismertette.

Az európai és a magyar fesztiválminősítési rendszerről, a fesztiválfinanszírozás módjairól Vaspál Veronka (MFSZ/EFA) beszélt. Előadását Elekes Zoltán (MFSZ alelnök) egészítette ki a szakmai napot szervező MFSZ bemutatásával.

Minden házigazda hangsúlyozta a fesztiválok adott városban vagy régióban játszott jelentős szerepét, és hozzátette, örül, hogy helyt adhat e fontos és hasznos rendezvénynek. Kovács Ferenc, Nyíregyháza, polgármestere szerint érdemes befektetni a fesztiválokba, mert hosszú távú, összetett hatásuk van a város életére. Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Vidor Fesztivál és a Móricz Zsigmond Színház igazgatója a fesztiválok meg- vagy inkább felbecsülhetetlen hatásáról beszélt. Kiss Gábor, Miskolc, alpolgármestere szerint a fesztiválok ügyét és a turisztikai célpontokat össze kell kapcsolni, a fesztiválokat pedig kategorizálni érdemes, sőt kell. Bíró Tibor, a CineFest Nemzetközi Filmfesztivál, Miskolci Kocsonya Farsang igazgatója a kulturális fesztiválok városimázs növelő szerepét mutatta be előadásában. Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója a turisztikai célpontok kulturális programjainak szélesítését mutatta be az EU elnökségnek is otthont adó Gödöllői Kastély példáján.

A Magyar Fesztivál Szövetség Szakmai Napjai folytatódnak, az előadók további helyszínekkel várják a fesztiválszervezés, turizmus iránt érdeklődőket: március 23-24-25-én Zalaegerszeg, Balatonfüred és Kecskemét a cél, március 30-31-én Székesfehérvár és Kaposvár.

Az eseményről készített, kommentekkel ellátott fényképeket megtekinthetik az MFSZ Facebook-oldalán, az elhangzott előadások ppt-i rövidesen elérhetők lesznek az MFSZ honlapján. (fesztivalszovetseg.hu)