Sikkasztás, ha az ügynök nem adja tovább a részvételi díjat az utazásszervezőnek

 2014. március 12. 17:26

Ezt mondja ki a Fővárosi Ítélőtábla abban a harmadfokú ítéletben, amelyet a minap hozott sok károsult tuor operator, köztük a Kartago Tours javára, Mészöly Géza Péter, a Skyline Utazási Iroda egykori tulajdonosa ellen.

A büntető per 2004 óta húzódott. 2004 októberében a Skyline tulajdonosa maga döntött a tevékenység megszüntetéséről, s bár saját bevallása szerint nem állt szándékában senkit megkárosítani, a rossz döntések sorozatának következtében az utazásszervező partnerek felé több millió forintos kifizetetlen tartozást hagyott.

 

Első fokon a bíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélte az iroda tulajdonosát, aki azonban fellebbezett, és másodfokon az ítéletet megsemmisítették. Az utazásszervezők azonban nem hagyták annyiban, így az ügyet harmadfokon is tárgyalták, és végül a napokban helyben hagyták az elsőfokú bíróság ítéletét, annyi enyhítéssel, hogy Mészöly Géza Pétert 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az eset azért fontos, mert soha korábban nem volt arra példa, hogy utazásszervezők és utazásközvetítők közötti ilyen jellegű ügyet harmadfokon tárgyaljanak, illetve, hogy az ítéletben egyértelműen kimondják: az utazásközvetítő az utas által befizetett összeget köteles továbbadni az utazásszervezőnek, azt nem kötheti saját működésére, az sikkasztásnak minősül. A befizetett összegnek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, azzal sajátjaként a közvetítő nem rendelkezhet.

Az ítélet jelentősége abban is áll, hogy a jövőben hasonló esetekben hivatkozhatnak rá a károsult tour operatorok.