Soproni és csopaki az év ökoturisztikai létesítménye

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2013. szeptember 27. 15:34

Látogatóközpont kategóriában a soproni Ligneum, tanösvény kategóriában a csopaki Pele-körút lettek 2013 ökoturisztikai létesítményei. A nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárca, valamint a Magyar Turizmus Zrt. által közösen kiírt pályázatra 16 pályamunka érkezett.
Idén negyedik alkalommal írták ki „Az év ökoturisztikai létesítménye" pályázatot. A nyerteseknek hagyományosan a Turizmus Világnapján adták át a díjakat, Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium, Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Rácz András elmondta, hogy 552 ökoturisztikai szolgáltatást nyújtó létesítmény van az országban, ezek több mint felét a tíz nemzeti park igazgatóságai működtetik, évi 1,3 millió látogatót fogadva. Horváth Viktória arra hívta fel a pályázók figyelmét, hogy egyetlen termék önmagában nem elég vonzó, és arra buzdította őket, hogy fogjanak össze a környék szolgáltatóival – szállás- és vendéglátóhelyekkel, más programgazdákkal – a turisták megnyerése érdekében. Denéné Tóth Marianna a pályázatok elbírálási szempontjai közül kiemelte az ökoturisztikai létesítmények látogató- és családbarát jellegét, környezetbarát üzemelését.

A kiírásra beérkezett 16 pályamunkát szakmai munkacsoport bírálta el, amely a második fordulóba jutott létesítményeket helyszínbejárás során is értékelte. A címet elnyert létesítményeket a pályázatot meghirdető szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

 

A év ökoturisztikai látogatóközpontjai

A látogatóközpont kategóriában a Nyugat-magyarországi Egyetem által üzemeltetett Ligneum Látogatóközpont győzött. A soproni campus területén 2012-ben megnyílt tudományos-turisztikai komplexumot tudatosan, a látogató- és családbarát ökoturisztikai bemutatóhely kritériumai szerint alakították ki, számos interaktív elemmel ellátva. A többfunkciós ház az erdő és a fa csodálatos világát bemutató időszakos és állandó kiállítása mellett kedvelt rendezvényhelyszín.

A második helyen végzett kölkedi Fehér Gólya Múzeum a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegységének természeti értékein alapul, oktatóterme informatív eszközökkel teszi érthetővé a gólyák életének titkait, vándorlásukat, fészeképítési, táplálkozási szokásaikat. A beltéri programokat gyalogos, kenus, kerékpáros és lovaskocsis túrák egészítik ki, melyeken szakvezetéssel ismerhető meg a gólyák táplálkozó- és élőhelye.

A kategória harmadik helyezettje az idén áprilisban megnyílt celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont lett. Az ötszintes létesítménye egy hajdani bazaltvulkán lábánál, a helyi természeti adottságok és a mai technika által mutatja be a világűr, a Föld és Magyarország, illetve a Kárpát-medence vulkanizmusát a legmodernebb, interaktív eszközök alkalmazásán keresztül.

 

 

Az év ökoturisztikai tanösvényei

A tanösvény kategóriában a csopaki Pele-körút nyert, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság központjában, egy másfél hektáros parkban található. Az interaktív tanösvény mintegy 50-féle fás- és lágyszárú növény, valamint egy kis patak között kalauzol csendes, ámde madárhangoktól annál inkább hangos, harmonikus környezetben.

A második helyen a békéscsabai Lischka Lipót tanösvény végzett, amelyen végigkövethető a város első közparkja, a Széchenyi-liget és környékének története az 1800-as évek közepétől napjainkig, megismerhető az alföldi parkerdők növény- és állatvilága, továbbá a városi közparkok élőhely-megóvó szerepe.

A kategória harmadik helyezettje az őriszentpéteri Rezgőnyár tanösvény lett.

Bejárása során az erdő kialakulásáról, az erdőgazdálkodási módokról, odúlakó madarakról és a „tókák" (az Őrségre jellemző, agyagos talajba ásott kis esővízgyűjtő tavacskák) élővilágáról szerezhetünk hasznos információkat.