Szállodás kilátások a Margitszigetről

Szerző: Fucskó Hajnalka – Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. július 30. 14:06

Hogyan alakul a belföldi piac a Covid-válság után, és mi várható őszre – erről is hallhatott számokat és előrejelzést a legnagyobb hazai foglalási oldal képviselőjétől az MSZÉSZ tagsága a szövetség héten megtartott "tavaszi' közgyűlésén.

A július eleji újranyitáskor a várt 20% helyett 36%-on áll a ház, ami öröm, de még sehol sincs a tavaly júliusi, több mint 90%-hoz képest – mondta kérdésünkre Mácsai Péter. Az Ensana Thermal Hotel Margitsziget igazgatója – aki egyúttal az Ensana magyarországi klaszterigazgatója is – a fenti számokkal illusztrálta, hogy egyre szebb „kilátásaik” vannak a Margitszigeten.

Mácsai Péterrel az MSZÉSZ július 28-i közgyűlésén beszélgettünk, ahol házigazdaként köszönthette a résztvevőket.

Az igazgató felidézte az Ensana klaszter tavaly szeptemberi bemutatkozó partiját, amelyre ugyanitt került sor, csak akkor még senki nem is gondolt a kényszerű leállásra, akkor még mindenki az új brand bevezetésére fókuszált.

Mácsai Péter: nem számítottunk ennyi résztvevőre

Fotó: Csárdás Ferenc

A magyarországi szállodások is azt várták, a közgyűlésen hallhatnak majd a tágabb kilátásokról is. A felfokozott érdeklődést, az újranyitás, illetve a forgalom felpörgése iránti vágyat jelzi, hogy az előzetesen vártnál, illetve a tavaszi, beszámoló közgyűléseken megszokottnál többen regisztráltak. Mácsai Péter elmondta, hogy ők maguk sem számítottak ennyi résztvevőre, s az utolsó pillanatban kellett termet váltani, s a közgyűlésre alkalmassá tenni a hónapok óta nem használt báltermet. Persze, örömmel tették, remélik, hamarosan lesz több rendezvény is a bálteremben, hiszen 500 fő alatt még zenés-táncos rendezvényt is szabad tartani, üzleti rendezvényeket pedig létszámkorlát nélkül.

 

Szallas.hu: nehéz lesz ősz

A közgyűlésen előadást tartott a Szallas.hu képviselője is, a belföldi piac alakulását a Covid-válság után a foglalási oldal szemszögéből elemezve. A Szallas.hu saját üzleti adatainak önzetlen és folyamatos megosztását az elmúlt hónapokban Flesh Tamás MSZÉSZ-elnök külön is megköszönte az előadás felkonferálásakor, ami nagy segítséget jelentett a szakmai szervezeteknek lobbitevékenységük során.

Teimel Viktor, a cég sales managere ezúttal is számos belső adatot osztott meg a szakmai körrel, grafikonokkal szemléltetve mind a foglalások alakulását, mind a realizált foglalási értéket az előző év hasonló időszakaihoz képest.

A Szallas.hu fontos megállapításainak egyike, hogy a szállodákat súlyosabban érintette a válság, mint a más típusú szálláshelyeket: már a lemondásoknál kinyílt az olló, és a korlátozások feloldása után, a foglalások fokozatos újraindulásánál még szélesebbre tárult. Ma is érvényes, hogy az emberek – legalábbis a Szallas.hu-nál – szívesebben foglalnak szállást a nem hotelekben. Júniusban például a realizált foglalási érték a nem hoteleknél 60%-kal, míg a szállodáknál csak 46%-kal haladta meg az előző évit, és ez a mintegy 15%-kos különbség júliusban is megmaradt.

Teimel Viktor a Szallas.hu szemszögéből mutatta be a belföldi piac alakulását

Fotó: Csárdás Ferenc

Érdekes volt az árak alakulását bemutató adatsor is: a korlátozások feloldása után májusban ismét emelkedni kezdtek az árak, júniusban csökkentek, júliusban stagnáltak, és augusztusra megint kissé növekszenek. De még nem sikerült elérni a válság előtti árszintet: májusban és júniusban alacsonyabb áron lehetett foglalni szállást a nyári hónapokra, mint márciusban ugyanerre az időszakra.

Teimel Viktor szerint szeptemberben és októberben „lesz félnivalója” a szálláshelyeknek, júniusban ugyanis kevesebben foglaltak ezekre a hónapokra, mint egy évvel ezelőtt, amit a vírus második hullámától való félelemmel magyarázott a szakember. Ugyan a Szallas.hu foglalási állománya szeptember és október egyes heteire akár 150-200 százalékos növekedést is mutat, Teimel Viktor hangsúlyozta, ez korántsem mind új foglalás, hanem nagyrészt ide kerültek átcsoportosításra a tavaszi lemondások. Ügyfélszolgálatuknak a rendszerükben lévő 6600 foglalás egyharmadát sikerült megmentenie a válság kitörésekor – tette hozzá.

Csalóka ábra: az őszi növekedést a tavaszról átcsoportosított foglalások gerjesztik

Forrás: Szallas.hu

A foglalási oldal a Covid-válságra ügyfeleik fokozott és folyamatos tájékoztatásával, június második hetében egy restart kampánnyal és rengeteg fejlesztéssel reagált. (Ezekről korábban Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője részletesen is beszámolt lapunknak – a szerk.) Az újonnan megjelenő fogyasztói igényekre reagálva a keresőbe különféle szűrőket építettek be (pl. lemondási díj- és előre fizetés nélküli szűrő, patyolattiszta szűrő, távol a tömegtől szűrő stb.) – hallhattuk. Augusztus végére várható rendszerükben az online fizetés bevezetése, augusztus 24-től tervezik elindítani az "Őszi Miniszabi" kampányukat az OTP SZÉP-kártyával kooperációban, októberben pedig egy új termékkel is előrukkolnak, de erről a sales manager már nem árult el további részleteket.