Tatár György: Állandósulni látszik az üzleti rendezvénypiac last minute jellege

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. március 07. 18:48

„Nem hátratett kézzel vártuk a jövőt, hanem az elmúlt időszak akvizícióit követően tovább fejlesztettünk, a csapatunkat pedig nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező munkatársakkal erősítettük – értékelte a tavalyi évet a cegeshelyszinek.hu és a rendezvenyhelyszinek.hu tulajdonos-ügyvezetője.

„A 2021 első fél évében végzett proaktív értékesítési tevékenységünknek köszönhetően az ügyfélkörünk is folyamatosan bővült, mára meghaladja a 2400 céget. Ezzel az ügyfélszámot tekintve a legnagyobb magyarországi céges rendezvényszervező vállalat lettünk – folytatta Tatár György. – Egyértelmű az élénkülés azok részéről, akik igénybe veszik az oldalainkat: a szállodák és a rendezvényhelyszínek is egyre inkább felismerik, hogy a portáljainkon keresztül kis energiaráfordítással hatékonyan elérhetik a potenciális megrendelőket. Összességében az előző évhez viszonyítva közel 100 százalékot nőtt a forgalmunk” – tette hozzá az ügyvezető.

Az ügyfélkör megkérdezésével már 2021 tavaszán felmérést készített a cég a vállalati rendezvénypiac kilátásairól. Kiderült, hogy a piac úgy árazta be a május és szeptember közötti hónapokat, mint amire nem lesz negatív hatással a koronavírus-járvány. Függetlenül attól, hogy alapvetően nem ez a céges rendezvények időszaka, a várakozások beigazolódtak: az üzleti rendezvénypiac számára nagyon kedvezően alakult a nyár.

Tatár György: Az élő rendezvények iránti igény most sokkal erősebb, mint a pandémia korábbi időszakában

Fotó: Forbes

„Mi ugyanezt tapasztaltuk a saját cégünknél. Aztán a szeptember még erősebbnek bizonyult, rekord forgalmat könyvelhettünk el. Még az október is szép volt, de utána csönd lett, majd a járvány negyedik hullámának hatására decemberben a rendezvények kilencven százalékát lemondták. Hogy milyen anomáliákat produkált ez az időszak, arra jó példa, hogy volt olyan megrendelő, aki a negyedik hullám érkezésétől tartva már októberben megtartotta a céges karácsonyi rendezvényét” – összegezte az őszi hónapokat Tatár György.

A szakember a piaci tendenciák változása kapcsán elmondta, hogy az élő rendezvények iránti igény most sokkal erősebb, mint a pandémia korábbi időszakában, és a felmérésükből az is látszik, hogy a cégek többsége többet kíván erre költeni, mint 2019-ben.

„Tudják, hogy az alapanyagoktól az energiáig minden drágult, ezért úgy tűnik, megrendelőként elfogadták az áremelést. Tapasztalataink szerint a csapatépítő tréningek ugyancsak felértékelődtek, sokan ki vannak éhezve az effajta találkozókra. Hogy ez mennyire húsba vágó, azt jól példázza az egyik partnerünk esete: munkatársaik már két éve home office-ban dolgoznak, s eközben új kollégákat vettek fel, akikkel a többség élőben még sosem találkozott.”

Tatár György két további jellemzőre is felhívta a figyelmet. Az egyik az üzleti rendezvénypiac last minute jellege, a korábbiaktól eltérően a cégek az utolsó pillanatig kivárnak a szervezéssel, és az ajánlatkéréstől a megvalósulásig a teljes folyamatra nagyjából három hetet hagynak. S ez a trend sajnos állandósulni látszik.A másik probléma az emberi erőforrás hiánya a rendezvényhelyszínek részéről: ijesztően megnőtt azoknak a száma, akik hosszú napokig nem válaszolnak a megkeresésekre, mert nincs rá kapacitásuk, ahogy a konkurenciafigyelésre, az árak monitorozására, az értékesítésre és a rendezvények minőségi lebonyolítására sincs elég szakember.

Ha ez így folytatódik, sokan vesztesei lesznek a folyamatnak – figyelmeztet a cégvezető, aki a balatonfüredi Boutique Hotel Annuska és a 2021-ben megnyílt új rendezvényhelyszínük, a tatai Malom és Kacsa üzemeltetőjeként is azt látja, hogy a minőségi szolgáltatások mellett most a gyorsaságnak kiemelkedő szerepe van a megrendelések megszerzésében.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.