Terítéken a falusi vendégasztal problémái

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. március 10. 21:42

Fogalmi, nyilvántartásba vételi, élelmiszerhigiéniai, adózási és értékesítési kérdéseket egyaránt tisztázni kell ahhoz, hogy a falusi vendégasztal szolgáltatás igazán beindulhasson Magyarországon – ezek tették időszerűvé az I. Falusi Vendégasztal Konferencia megrendezését.

A falusi turizmusban érdekelt szolgáltatókat tömörítő szövetségek és a hatóságok tavaly októbere óta szakmai munkacsoportban dolgoznak a falusi vendégasztal szolgáltatást nehezítő problémák megoldására a turizmusért felelős helyettes államtitkárság kezdeményezésére – mondta Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa, aki a falusit turizmussal összefüggő intézkedésekről tartott előadást az I. Falusi Vendégasztal Konferencián.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete által közösen szervezett rendezvényen a megoldásra váró feladatok között elhangzott a kistermelői és a falusi vendégasztal szabályozás szétválasztása, a tevékenységi kör besorolásának tisztázása és ezzel összefüggésben a bejegyzéssel kapcsolatos hatósági jogalkalmazói anomáliák felszámolása.

 

Szükséges lenne engedélyezni, hogy a falusi vendégasztalra a szolgáltatók más kitermelőktől is vásárolhassanak alapanyagot, továbbá enyhüljenek az általuk előállított és kínált élelmiszerekre, tájjellegű ételekre vonatkozó higiéniai előírások. Utóbbi a szakmai szövetségek által egyeztetett speciális jó higiéniai gyakorlat kidolgozásával valósulhat meg, a közös szakmai munkában szintén részt vevő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jóváhagyásával. Szalay-Zala Andrea, a FATOSZ titkára azt reméli, hogy nyárra lezárulhatnak az ezzel kapcsolatos szakmai egyeztetések.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a FATOSZ 27 stratégiai partnerrel együttműködve idén is megrendezi a tavaly útjára indított Vidékjáró éves rendezvénysorozatot, amely 17 tematikus napból áll majd, ezek a népi gasztronómiára, a falusi vendégasztal szolgáltatásra, a kézműves élelmiszert előállító manufaktúrákra, a HÍR védjegyes termékekre és a vidéki csárdákra fókuszálnak. Az első ilyen rendezvény a Húsvéti Sajtnapok lesz, amikor az érdeklődők nemcsak kóstolhatnak és vásárolhatnak közvetlenül a termelőktől, hanem bepillantást nyerhetnek a sajtkészítés munkafolyamataiba is.