Újra várja a borbarátokat a Furmint Február

Forrás: turizmus.com

 2023. január 30. 18:32

Közel másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajtát népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek keretében februárban szerte az országban - sőt túl a határainkon is - éttermek, borkereskedők, borbárok állítják majd a középpontba a furmintot.

Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, melyet a tradíciókhoz híven idén is a hónap első csütörtökén, február 2-án rendeznek meg a budai Hagyományok Házában.

Tizennégy évvel ezelőtt, mikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a szőlőfajtával.

Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, melyet február 2-án rendeznek meg a budai Hagyományok Házában

Fotó: Vinolion

Az elmúlt években a koronavírus járvány miatt februárban csak a kisebb kóstolók és programok tudtak megvalósulni a rendezvénysorozat keretében, a hagyományos február eleji Nagy Kóstoló elmaradt. Idén azonban végre újra visszatér a sokak által várt esemény, ahol az érdeklődők nem csak 200 furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket, de több mint 100 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek az ország borvidékeiről.A 13. Furmint Február Nagy Kóstolóra a borászatok túlnyomó része nem meglepő módon ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is minden évben szép számmal képviselik. Érkeznek mátrai, sőt határon túli furmintok is, de idén debütálnak a soproni borvidék jeles képviselői is boraikkal.

A borászok különösen üdvözlik azt, hogy a Kárpát-medence több pontjáról érkeznek a szakmatársak, mert így nemcsak a fajtát lehet részletesebben felmérni, a hozzá fűződő dilemmákat megbeszélni, hanem új szakmai kapcsolatok is kialakulnak.

A szervezők külön is büszkék arra, hogy szerte Európában rendeznek hasonló rendezvényeket – így olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint Február mozgalom a magyar borok nagyságát, mint London, Párizs, Temesvár, Berlin, vagy Edinburgh.