Kitüntették a 80 éves Csizmadia Lászlót

Forrás: turizmus.com

 2017. július 27. 16:10

A Budapesti Gazdasági Egyetem – korábban BGF - Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának július 27-i diplomaátadó ünnepségen Arany Pecsétgyűrű kitüntetésben részesült Csizmadia László.

Korábban történt

Ezt az elismerést a Szenátus adományozza a Rektori Tanács javaslata alapján, a kitüntetésben évente egy oktató részesülhet.

Sokan nem tudják, de neki köszönhető, hogy anno, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola elnevezésében megjelenhetett az „idegenforgalmi” jelző, ami, ma már jelképesnek tűnik, pedig, évtizedekkel ezelőtt fontos lépés volt a turizmus felsőfokú oktatásának elismertetésében.

Csizmadia László meghatározó tanára, majd főigazgatója volt a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolának. Később, a BGF megalakulása után az összevont főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara Turizmus Intézetének volt első embere.

2007-ben a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékáni tanácsa „örökös főigazgatónak” választotta.

Csizmadia László (a kép jobb szélén) Jancsik András rektorhelyettestől veszi át a kitüntetést

 

A magyar turizmus és szálloda szakma mai vezetőinek többsége az általa vezetett intézményből került ki.

A kitüntetést kezdeményező grémium indoklásából megtudhattuk, hogy Csizmadia László oktatási tevékenységén túl is a turizmust szolgálta az Aranykulcs Nemzetközi Portásképző Intézet igazgatójaként, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagjaként, a Közép-Dunavidéki Régió Idegenforgalmi Bizottságának elnökeként, a Magyar Turizmus Rt. igazgatóságának tagjaként, valamint az Országos Idegenforgalmi Bizottság szavazati joggal rendelkező tagjaként. Több hazai és nemzetközi szakmai és civil szervezetnek volt tagja, alapítója, vagy vezetője: Magyar Bor Akadémia, Prímási Borrend, Magyar-Svájci Továbbképző Intézet Alapítvány, Európai Tanulmányok Intézet Alapítvány, Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége.

Csizmadia László ma is tagja az Idegenforgalmi Tudományos Szakértők Nemzetközi Szövetségének (AIEST).