Top 50: Gajdos László

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2019. október 21. 12:39

A Nyíregyházi Állatpark ügyvezető igazgatójának meggyőződése: „Akinek nincsenek elérhetetlen céljai, az nem éri el az elérhetőt sem.”

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban immár 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk így a fél évvel ezelőtti állapotot tükrözik – a szerk.

Tavaly több mint félmillióan látogatták meg a Nyíregyházi Állatparkot. Mi ennek az óriási érdeklődésnek a titka?

Négy éve indult az ország legnagyobb vidéki állatkerti beruházása, amelynek egy része már megvalósult, és javában zajlik a következő szakasz fejlesztése is. Izgalmas évünk volt 2018-ban. Felépült, és meg is kezdte működését az ország első állatkerti szállodája, a Hotel Pangea, amely Európában is egyedülálló.

Gajdos László

Fotó: turizmus.com

Átadtuk a látogatócentrumot, megújultak a park útjai, befejeztük az ökológiai tanösvényt. Már tervezzük az India-házat, és az állatpark legnagyobb dobására készülünk a Jégkorszak interaktív állatbemutató megépítésével, amely reményeink szerint 2021-től emblematikus épülete lesz az országnak.

Mindez egy 120 ezer lakosú városban történik, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű régiójában.

Amikor 22 éve kitaláltam, hogy állatkertet csinálok, az járt a fejemben, hogy egy csengersimai, nyírpazonyi vagy egy barabási gyerek ne legyen másodrangú állampolgár. Vagyis a környezeti nevelés, a biológia, a zoológia területén kapja meg ugyanúgy azt, mint például egy bécsi gyerek. Ma ott tartunk, hogy a Szabolcsban élők e tekintetben ugyanolyan helyzetben vannak, mint a bécsi régióban lakók. Erre nagyon büszke vagyok! Jönnek hozzánk Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából, Lengyelországból. Több százezer külföldi vendégünk van, és a keleti régió nagy turisztikai attrakciója lettünk.

Nemcsak a szabolcsi gyerekeknek hozta el a világot, hanem Nyíregyháza és Magyarország hírét is viszi a nagyvilágba.

2018-ban megkaptuk az „Európa legjobb állatkertje” díjat, és a hírünk nemcsak Európában terjedt el, még japán szakfolyóiratokban is cikkeznek rólunk. Rendkívül jó az együttműködésünk a szingapúri állatkerttel, indonéz kooperációval építettük meg az esőerdőházat és adtunk tanácsot az Emirátusokban készülő akváriumhoz.

Ifjúkorában, úgy tudom, egyéni sportokban jeleskedett: úszott, vívott, súlyt emelt. Nekem most csapatjátékosnak tűnik.

Régen is a közösség motorja voltam. Ma nagyon büszke vagyok arra, hogy most már több olyan, nálam sokkal okosabb ember vesz körül, akit anno én neveltem. A 140 munkatárs és az ötezer állat egy nagy családot alkot. Itt mindenki őrült egy kicsit, én pedig csak egyéniségekkel vagyok hajlandó együtt dolgozni. Persze ez nem könnyű feladat, de ők viszik előre a dolgokat. Szeretem helyzetbe hozni a különleges, tehetséges embereket.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett – a szerk.

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

Attól, ha már a kisgyerekeket a természet szeretetére neveljük. Nekünk ez a küldetésünk.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

Legyél mindenkivel tisztességes!

Sportol, vagy inkább nézi?

Egykor válogatott súlyemelő voltam, de vívtam, úsztam és lovagoltam is. Ma már azonban csak szurkoló vagyok.

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>