Top 50: Klemm Balázs

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 30. 11:50

„Az ember maga dönti el, hogy merre halad, vagyis tudatosan rontja el vagy teszi jobbá a saját vállalkozását” – vallja a Hotel & More Holding vezérigazgatója.

A lenti interjút eredetileg a magyar turizmus 50 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató, 2019. februárban 6. alkalommal megjelent kiadványunkban közöltük. Az információk az akkori állapotot tükrözik – a Szerk.


Jelentős fordulatot hozott a 2018-as év, kivált a Boldizsár Zoltánnal tíz éven át közösen működtetett Service 4 You Kft.-ből. Mi indokolta ezt a lépést?

Szétválásunk oka röviden az volt, hogy felismertük: mivel teljesen más habitusúak vagyunk, az, ami az erősségünk, egyben a gyengeségünk is, ezért jobb, ha különválunk. Nekem mindig volt saját vállalkozásom, akkor is, amikor alkalmazottként dolgoztam.

Klemm Balázs

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

A kilencvenes években tisztaszesz-nagykereskedéssel foglalkoztam, 2001-ben pedig létrehoztam egy beutaztatással foglalkozó utazási irodát. Jól tudom tehát, mivel jár a vállalkozói lét. Vannak külső hatások, és sok esetben elkél a szerencse, de az ember maga dönti el, hogy merre halad. Tudatosan rontja el vagy teszi jobbá a saját vállalkozását. Én eszerint élek: merek kockázatot vállalni, igaz, csak az ésszerűség határain belül. Hozzáteszem: ez a döntés valójában nem volt kockázatos, hiszen jól ismert úton haladok tovább.

Miként osztották el a szállodákat?

Elfeleztük az akkori portfóliót. Azóta az általam alapított Hotel & More Holding tizenhat egységre bővült – köztük van az erdélyi Hotel Küküllő, amely integrálódott a háromcsillagos Optimum szállodák közé –, két szállodát pedig közösen üzemeltetünk. A holding többségi tulajdonosa én vagyok, egy régi kollégám, Gergely Tamás pedig tízszázalékos üzletrészt tudhat magáénak. Megérdemli: tíz éve dolgozunk együtt, nagy szerepe van az eddigi üzleti sikerekben. Jól kiegészítjük egymást, abszolút bizalom van közöttünk, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az autós ralikon ő a mitfahrerem.

Mit hozott az új felállás, illetve a tervbe vett tanácsadói és ingatlanfejlesztői tevékenység?

Működésünk fő területe változatlanul a szállodaüzemeltetés, de alakulóban van néhány új projekt. Határozott cél az ingatlanfejlesztés – elértem egy bizonyos kort, szeretnék saját tulajdont. A 2018-as év egyébként nagyon jól alakult mind a forgalom, mind az eredményesség szempontjából. A legtöbb szálloda túlteljesítette a tervet, egyes helyeken a növekedés meghaladta a tíz százalékot.

Folytatódtak a 2017-ben elkezdett bérfejlesztések, így már nem kell a jó szakemberek elvándorlásától tartanom. Fontos, hogy elégedett csapattal dolgozzam együtt, olyanokkal, akik szeretnek bejönni, képzettek, és akik mosolyognak a vendégre. Kétségtelenül ennek is része van abban, hogy tavaly két szállodánk újra elnyerte a Turizmus Minőség Díjat.

*

Kiadványunkban az interjúalanyoknak három fix kérdésre is válaszolniuk kellett.

A kiadvány borítója

Fotó: turizmus.com

Mitől lehet a turizmus még „zöldebb”?

Arra törekszünk, hogy az általunk üzemeltetett szállodák minél környezettudatosabban működjenek.

Mi volt a legjobb tanács, amit életében kapott?

Édesapámtól kaptam: Járt utat járatlanra ne cserélj!

Sportol, vagy inkább nézi?

Sportolok: rendszeresen futok, és autós ralikon veszek részt.

 

*

A teljes anyagot és a további cikkeket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban & top 10 fiatal című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>


Kapcsolódó cikkek