Jegyzet - Biztonságos leányrablás

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 14:29

A közeljövő tipikus turistája vagy 55 évesnél idősebb, vagy egyedülálló, esetleg mindkettő, de mindenképpen kalandokat keres, miközben 100 százalékos biztonságban akarja érezni magát.

Mindez nem fából vaskarika, hanem annak a tanulmánynak a nagyon sommás összegzése, amelyet a napokban publikált az ETC (European Travel Commission/Európai Utazási Bizottság). A tanulmány címe: Életmódtrendek és turizmus, avagy hogyan hat Európa beutazó turizmusára a fogyasztók változó életvitele?

A távoli piacokat (Észak- és Dél-Amerika, valamint Távol-Kelet) elemezve az ETC szakértői szerint növekszik majd a kereslet, de nem lesz könnyű meghódítani az utazókat. A már ismert küldőpiacok mellett a fejlődő országokban is rohamosan emelkedik azoknak a száma, akik megengedhetnek maguknak egy európai utazást. De mit várnak el, s miért választanának például minket az utazásra kész milliók?

Élményt kell ígérni, sőt, már a döntéshozatal előtt élményt kell nyújtani a potenciális utazónak. A legjobb, ha egy szálloda virtuális háznézést kínál, egy desztináció pedig vetélkedőkre, interaktív játékokra hívja az érdeklődőket, akik úgyis mindent ellenőriznek majd, hiszen az internet korában össze tudják hasonlítani az ajánlatokat.

Ha pedig már magunkhoz édesgettük, és megjött a vendég, s azt akarjuk, hogy csak pozitív benyomásokat osszon meg rólunk, akkor:

– lepjük meg, nyújtsunk neki kalandot, amint teszi azt évtizedek óta például a Tanyacsárda, amikor csikósai „elrabolnak” egy-egy leányt a buszról, vagy vonatról leszálló csoportból, hogy egy kis lovaglás után, épségben visszavigyék a többiekhez a csárdába;

– de lehetőleg az erdőben is legyen wifi, vagy legalább mobilvétel, mert a menyecskék és az értük aggódó hozzátartozók azonnal csekkolni akarják majd, hol jár éppen elrabolt társuk, s hol a legközelebbi vasútállomás, onnan mikor indul az első vonat, ha netán mégis rosszul sülnek el a dolgok;

– s persze az okostelefon ne pittyegjen folyamatosan, legalább az utazás idejére legyen meg a privacy, a szolgáltatók vegyék észre, hogy az utazó nem otthon van, s nem kíváncsi a tolakodó ajánlatokra.

S hogyan jön ide az utazók életkora és családi állapota? Hát úgy, hogy a fizikailag még jó állapotban lévő nyugdíjasok kerekednek majd fel legnagyobb számban, akkor is, ha többségük egyedül él már.

Eddig sem volt tömény unalom turisztikai marketinggel foglalkozni, de mostantól maga lesz a kaland.