170 ország 5500 kiállítójával megnyitott a berlini ITB

Forrás: turizmus.com

 2024. március 06. 13:24

Március 5-én kezdetét vette a világ egyik legfontosabb turisztikai szakvására, az ITB Berlin. A rendelkezésre álló kiállítási terület 90%-át, összesen 150 ezer négyzetméternyi helyet foglalnak el a kiállítók. A kiállítók 87%-a külföldi, ami rekordot jelent. Az idei kiállítás díszvendége Omán.

A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a kiállítók között az utazási technológiai és a tengerhajózási vállalkozások száma. Összességében 170 országból 5500 kiállító érkezett az idei berlini ITB-re – derül ki a szervező Messe Berlin közleményéből.

 

Innovációk, újdonságok

A tavalyi évhez képest öt további termet is meg kellett nyitni a kiállítók előtt, ezzel újra teljes mértékben körbejárható a kiállítás. Érdekes elgondolás a „német nyelvű országokat" összefogó pavilon, ahol Németország, Ausztria és Svájc mellett Szlovénia és Liechtenstein is kiállít.

Az ITB Berlin ünnepélyes megnyitója, középen a díszvendég Omán képviselője

Fotó: Messe Berlin

Számos innováció is bemutatkozik a vásáron, ilyen például az Inventi-Flow, amely a mesterséges intelligencia segítségével javítja a szállásfoglalások allokációját. A GoodID Scanner mobiltelefonos igazolványszkennelést,  távoli azonosítást és check-in megoldást biztosít szálláshelyek számára – az innováció akár 70%-kal is lerövidítheti a bejelentések időtartamát.

A rendezvény nyitóestjén a kiállítás főszponzora, Omán látványos műsorral kápráztatta el a több mint háromezer meghívottat.

 

Szakmai konferencia a jövőbe mutató témákkal

A szakmai kiállítás mellett a korábbi évekhez hasonlóan ismét megrendezik az ITB Berlin Convention konferenciát, ahol a turisztikai iparág vezető szakértői osztják meg gondolataikat a hallgatósággal a turizmus trendjeiről és kilátásairól négy színpadon, több mint 24 ezer regisztrált résztvevővel.A konferencia fő témái: MICE, fenntarthatóság, desztinációmenedzsment, szállodaipar, társadalmi felelősségvállalás, üzleti utaztatás, a jövő munkahelyei, mesterséges intelligencia, web 3.0 és a chatbotok.Az előadók között olyan cégek képviselői lesznek, mint a Booking.com, a Phocuswright, a TUI, a the World Tourism Cities Federation (WTCF), a Google, a Trip.com és a Microsoft.

 

Felmérés a legfontosabb küldőpiacokról

A rendezvény előtti hónapok során készült egy felmérés 1000 potenciális nemzetközi vásárló megkérdezésével. A Global Travel Buyer Index szerint továbbra is a legfontosabb küldőpiacok Európában találhatók, Németország egymaga adja a kereslet 25%-át. Ázsia és Észak-Amerika részesedése 7, illetve 5 százalék. A megkérdezettek többsége pozitív várakozásokkal tekint az idei évre, nagyobb forgalomra számít, mint egy évvel ezelőtt.

A kiállításra jelent meg az IPK International legfrissebb World Travel Monitor felmérése, amely szerint globális szinten a kiutazás 2023-ban kétszámjegyű növekedést mutatott és már majdnem elérte a pandémia előtti szintet.Ázsiában 140 százalékos volt a kiutazó forgalom növekedése, és a trend az idén várhatóan folytatódik. 2023-ban a legtöbb turistát Spanyolország fogadta, a leginkább elégedettek pedig Dubajjal voltak a turisták. Továbbra is töretlen a repülős utazások és a tengerparti nyaralások népszerűsége, jelentősen nőtt tavaly az utazásra elköltött összeg nagysága.

A szervezők gondoltak azokra is, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen, nekik lehetőségük van digitális jegyet vásárolni, amellyel a virtuális térben kereshetik fel a kiállítást.