A budapesti Országház a világ legjobb turisztikai attrakciója egy új toplista szerint

Forrás: turizmus.com

 2023. március 31. 18:02

Egymás után jelennek meg a különböző toplisták, amelyek az utazási weboldalak ügyfélértékeléseire alapozva rangsorolják az úti célokat és a látványosságokat. Ezúttal egy olyan toplistát mutatunk be, amely szerint a budapesti Országház épülete a világ legjobb turisztikai attrakciója.

A tízes toplistát a londoni Stasher csomagmegőrző-megosztó adatelemzői állították össze. A világ 99 látványossága közül akarták kiválasztani azokat, amelyekért a leginkább érdemes felkerekedniük az utazóknak. Ehhez a Tripadvisoron és a Google-on található véleményeket és a Booking.com vendégértékeléseit vették alapul, de figyelembe vették a legközelebbi repülőtér távolságát, a Global Peace Index biztonsági szempontjait és a TikTok-kattintások számát is. Ennek alapján állítottak fel egy rangsort.

A toplista számunkra nagyon jól alakult, ugyanis a legmagasabb pontszámot – 7,10 pontot a 10-ből – az Országház épülete kapta. A Tripadvisor-értékelések 93,4 százalékban a „nagyon jó” vagy „kiváló” jelzőkkel illették a budapesti nevezetességet, amely a TikTokon az értékelés időpontjáig mintegy 900 millió kattintást kapott.

A toplista második helyezettje a párizsi Disneyland lett 7,17 ponttal, a harmadik pedig az izlandi Kék lagúna, a vulkáni tájjal körbevett, szabadtéri termálfürdő 7,15 pontot kapott.

 

A világ legjobb nevezetessége lett a Parlament épülete

Fotó: 123rf.com

A világ 10 legjobb nevezetessége a Stasher elemzői szerint:

  1. Parlament, Budapest (7,34 pont)
  2. Párizs, Disneyland (7,17 pont)
  3. Kék lagúna, Izland (7,15 pont)
  4. Plaza de España, Sevilla (7,13 pont)
  5. Angkorvat, Kambodzsa (7,04 pont)
  6. Szent Péter-bazilika, Róma (7,03 pont)
  7. El Ateneo Grand Splendid könyvesbolt, Buenos Aires (6,99 pont)
  8. Akropolisz, Athén (6,91 pont)
  9. Museum of New Zealand, Wellington (6,9 pont)
  10. Milánói dóm (6,83 pont)

A 99 nevezetesség közül egyébként a hollywoodi Hírességek sétánya (Walk of Fame) kapta a legrosszabb értékeléseket, de alacsony pontszámot kapott az isztambuli Nagy Bazár és az indiai Taj Mahal is – bár utóbbi kettő jelentős részben a legközelebbi repülőtértől való nagy távolsága miatt landolt ennyire hátul a listán…

A tízes toplista ITT található.