A hazai tengerpart helyett inkább Bulgáriában nyaralnak a románok

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. június 24. 15:17

A megugrott árak miatt csökkenőben a belföldi kereslet a román tengerpart iránt, Bulgária népszerűsége azonban töretlen a szomszédos országban.

A Romániában nem csak a tengerparton több szállodát birtokló Mohammad Murat a businessmagazin.ro portálnak elpanaszolta, hogy idén csökkenő tendenciát mutat a foglalások száma, és biztosra veszi, hogy körülbelül 10 százalékkal gyengébb idényt zárnak, mint tavaly. Az üzletember úgy véli, a visszaesés oka, hogy az embereknek nincs pénzük, a családok bevételének jó részét elviszi az energiaszámlák kifizetése.

Tény, hogy a legnépszerűbb üdülőhelyen, Mamaián az árak messze magasabbak, mint Bulgáriában vagy Görögországban. A háború kitörését követően körülbelül 20 százalékos áremelés volt az összes tengerparti szálláshelyen, vendéglőben, de már többen belengették, hogy augusztustól további 25 százalékot fognak emelni.

A drágulással kapcsolatban Dragoş Anastasiu, az Eurolines Cégcsoport vezérigazgatója, az egyik legismertebb vállalkozó a romániai turizmusban azt nyilatkozta az economica.net lapnak, hogy legyen akármilyen magas valaminek az ára, ha megfizetik, akkor az korrekt ár. Más kérdés, hogy a parti büfékben, bárokban horrorisztikus árat kérnek egy sörért vagy egy üveg vízért.

Murathoz hasonlóan vélekedett Alin Burcea, a Paralela 45 tulajdonosa, aki szerint már 2022 elejétől érezhető volt az előfoglalások számának visszaesése. Az utazási irodák összesített statisztikája szerint a foglalásoknak körülbelül a fele érkezik a Fekete-tengerre, 25-30 százalék Bulgáriára, a többin pedig Görögország és Törökország osztozik.

A Hotel Parc Mamaia strandja

Fotó: Facebook

Burcea a román tengerpartra akasztott címkén azt írja, hogy „drága és vacak”, és ehhez még hozzá kell tenni, hogy rettentően koszos, ellentétben például a szomszédos bolgár Aranyhomokkal. Ezenkívül a tengerpartra vágyó román állampolgárok all inclusive-ot akarnak, ami a Fekete-tenger romániai szakaszán ritka. Ha pedig van, akkor annak minősége erősen kifogásolható, kivételek természetesen a luxusszállók. Létezik olyan középkategóriás all inclusive szálloda, ahol a szolgáltatást úgy értelmezik, hogy a vendég ételjegyeket kap minden napra, de a vendéglőben legfeljebb kétféle leves és háromféle második fogás várja. Ilyenekről és hasonló „rémségekről” szóló beírásoktól hemzsegnek a közösségi oldalak.

„Azt, hogy a románok inkább választják a bolgár tengerpartot, mint a sajátjukat, még nem általánosítanám” – mondta lapunknak Lucian Boronea, az Utazási Irodák Szövetségének (ANAT) alelnöke, elismerve viszont, hogy a román tengerpart iránti érdeklődés csökkenő tendenciát mutat. Magyarázatként az árak egekbe szökkenését, a háború miatti fokozottabb elővigyázatosságot vagy a közszférában késve kiosztott utazási cafeteriát sorolta. Ugyanakkor hiányoznak az Ukrajnából és a Moldovai Köztársaságból érkezők is, akik ilyenkor már ellepték a Fekete-tenger szállodáit.

Ami az all inclusive-kérdést illeti, Boronea elismerte a Turizmus.com-nak, hogy az 1990-ig épült szállodákban nincs elegendő hely ennek bevezetésére, a rendszerváltást követően épül hotelekben pedig paradox módon a beruházók kispórolták a nagy vendéglői tereket, és inkább szobákat alakítottak ki.

A román idegenforgalom sok évtizedes problémája, hogy miért kerülik el a külföldiek a tengerpartot. „Ez egy szélmalomharc, és a harcot már régen elvesztettük” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Atanasiu, aki pontosan tudja, a külföldiek tisztaságot, rendet, minőségi szolgáltatásokat várnak el, nem véletlen, hogy még a hatalmas szállodahajók is ritkán futnak be a constanţai kikötőbe.

A másik okot a külföldiek hiányára Aurelian Marin, a Paradis Vacanţe de Vis utazási iroda vezetője a rendszeres tengerparti charterjáratok teljes hiányában látja, ezért szerinte idén maximum 30-35 ezer külföldi érkezik, a többség Izraelből, Lengyelországból, Észtországból.

De a belföldi turizmuson is lendítene, ha a Tarom az utazási irodákkal megállapodva indítana belföldi járatokat a tengerpartra, hisz egy vonatozás az ország másik végéből minimum 14-16 óra.