A járatok számának korlátozásával csökkentik a zajterhelést Schipholon

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 05. 16:39

A korábban tervezettnél kisebb arányban kell csökkentenie a Schiphol repülőtérnek a gépmozgások számát a holland kormány legújabb döntése szerint.

A holland kormány bejelentése alapján a jelenlegi évi 500 ezer helyett jövőre évi legfeljebb 452 500 le- és felszállást engedélyeznek az amszterdami Schiphol repülőtéren – adta hírül az aero.de.

A korlátozással a zajterhelés csökkenését akarják elérni. A kormány határozatát még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak.

A most bejelentett csökkentés kisebb az eredetileg tervezettnél. A holland kormány korábban úgy döntött, hogy évi 440 ezerre korlátozza a le- és felszállások számát, ami 20 százalékkal csökkentette volna a zajterhelést, ehhez képest a mostani, megengedőbb határozat csak 15 százalékos zajcsökkentést irányoz elő.

A KLM légitársaság a korábbi határozat miatt négy másik vállalattal együtt pert indított arra hivatkozva, hogy a kormány a rendelet meghozatala előtt nem vizsgált meg további alternatívákat. Áprilisban egy közigazgatási bíróság érvénytelennek nyilvánította a holland kormány rendeletét, júliusban azonban az amszterdami fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot.

Jövőre a zajterhelés csökkentése érdekében kevesebb gépmozgást engedélyeznek az amszterdami repülőtéren

Fotó: 123rf.com

Az éjszakai légi forgalmat is korlátozzák a repülőtéren, egyelőre azonban nem kell számítani teljes lezárásra, és a magánrepülőgépek forgalmát sem tiltják be.

A KLM továbbra is bírálja a járatszám csökkentésére vonatkozó döntést, ami szerintük érthetetlen, és árt az országnak. A vállalat szerint a zajterhelés csökkenését előnyösebb módon is el lehetne érni új, „tisztábban, csendesebben és gazdaságosabban” repülő gépek üzembe állításával.