A járványra is reagálnak a startupok új innovációi

Forrás: turizmus.com

 2020. április 27. 08:03

Az utazásra szakosodott startupok egymás után ontják innovatív ötleteiket a koronavírus-járvány idején is – erről beszélt Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a Trend FM egyik legutóbbi adásában.

A nemzetközi startup ökoszisztéma gyorsan reagált a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetre. Az elmúlt pár hétben számos olyan applikációt és megoldást dobtak piacra, amelyek nemcsak az utazási élményt, hanem valamilyen módon az utazók biztonságát is növelik – mondta el Rasztovits Dávid.

 

Okosböröndtől a pulzusmérő kioszkig

Egy spanyol startup, a bob.io például bemutatta a BoB (Bag on Board) szolgáltatást, amely megoldja az utazók egyik frusztráló problémáját, nevezetesen, hogy a repülős utak előtt bajlódni kell a nehéz bőröndökkel. Ez a cég az utazó lakásán felveszi, a repülőtérre szállítja és feladja a bőröndöket, ami a kényelem növelése mellett a zsúfoltság csökkenéséhez is hozzájárul a repülőtereken.

Egy másik cég, a berlini és barcelonai székhelyű Horizn Studios olyan okosbőröndöket, okostáskákat és okoshátizsákokat dobott piacra városi nomádoknak, amelyek messzemenően figyelembe veszik a mai modern utazó igényeit: például saját (ezáltal higiénikusabb), okoseszközöket töltő állomás található bennük, vagy hangtompítós, más termékekénél jóval strapabíróbb kerekeken gurulnak, így nagy tehertételnek is ki lehet őket tenni.

Népszerűek lehetnek az emberek közötti kontaktust elkerülő megoldások

Fotó: 123rf.com

A cseh SmartGuide applikáció olyan megoldás, amely a kiterjesztett valóságot kombinálja a virtuális idegenvezető személyével, ennek a kontaktusok elkerülése céljából is lehet jelentősége. Egy adott úti célban beütjük az okoseszközbe, milyen nevezetességeket szeretnénk aznap megnézni, az alkalmazás kiválasztja és útvonallá rendezi a látványosságokat, a helyszínen ismertetőt ad róluk, szolgáltatásokat ajánl, az útvonal teljesítése után pedig ajándékokra beváltható pontokat is lehet szerezni.Az Etihad Airways olyan kioszkokat fejlesztett repülőterekre, amelyek nemcsak az utas hőmérsékletét képesek mérni, hanem a pulzusát és a légzésének a sebességét is. A kapott adatokat minden esetben orvos bírálja el. Az első kioszkokat Abu Dhabi nemzetközi repterén helyezik majd ki. Valószínű, hogy a jövőben mindenhol ilyen kioszkokon kell majd áthaladniuk az utasoknak annak érdekében, hogy elejét vegyék a vírusfertőzések globális terjedésének, vagy legalábbis csökkentsék annak lehetőségét – hangzott el az adásban.

Az izraeli fejlesztésű AirDoctor az utazás célországában gyűjti össze az utas anyanyelvén beszélő orvosokat, akikkel virtuálisan kapcsolatba lehet lépni. Ez azért jó ötlet, mert pl. hiába beszélnek sokan jól angolul, a betegségeik tüneteit már nem mindenki tudná pontosan visszaadni ezen a nyelven.

A szállodai készpénzmentes megoldások területe pedig valószínűleg még jobban fellendül a jövőben. Rasztovits Dávid elmondta: csak ő öt olyan innovációt ismer, amelyek pár hónappal ezelőtt még sehol sem voltak, de ma már nagy forgalmat bonyolítanak.