A nagyszebeni reptér nincs felkészülve az EU-csúcstalálkozóra

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. február 26. 10:06

Feladja a leckét az erdélyi városnak a májusi uniós csúcstalálkozó zökkenőmentes lebonyolítása.

Május 9-én Nagyszebenben kezdődik az EU-csúcstalálkozó, a város nemzetközi repterének biztonsági rendszere ugyanakkor még messze áll a kötelező szabványok teljes körű teljesítésétől, ezért most kapkodva próbálják pótolni a hiányosságokat.

Nyílt titok, hogy a város sosem szervezhetett volna ekkora horderejű uniós rendezvényt, ha Klaus Iohannis államfő nem nagyszebeni, ám egyre szembetűnőbb, hogy a város reptere nincs teljesen felkészülve erre.

Marcel Luca, a Szebeni Megyei Tanács alelnöke a digi24 hírtelevíziónak elismerte, hogy a reptéren még nincs robbanóeszköz-detektor, hiányzik a VIP-fogadó szektorból a megfigyelő kamerarendszer, de más lyukak is tátonganak a biztonsági rendszeren, pedig 27 állam- és kormányfő, 36 magas rangú küldöttség, 400 kiemelt meghívott, valamint több száz újságíró érkezik a május 9-i EU-csúcsra.

A nagyszebeni légi kikötő

Fotó: Turizmus.com / Irházi János

A város- és a megye vezetése - lévén ellenzéki -, a kormánytól az ígéretek ellenére egyetlen lejt sem kapott eddig a biztonsági fejlesztésekre, ezért most a megyei tanács sebtében 2,5 millió lejt (kb. 167 millió forint) szavazott meg a beruházásokra, s a pénzből némi épület-tatarozásra is futja.

A szervezők gondjait enyhíti, hogy a résztvevők biztonságáért a kormányőrség (SPP) felel, ők pedig bejelentették, hogy az európai csúcstalálkozók történetében először, a helyszíneken arcfelismerő rendszert is alkalmaznak a veszélyek kiszűrésére.

További probléma, hogy a nagyszebeni légikikötőben nincs elegendő parkolóhely az érkezett gépek számára, ezért java részük a küldöttségek kiszállását követően visszaindulásig Kolozsvárra, Bukarestbe vagy Marosvásárhelyre repül tovább.