A tavalyinál nyugodtabb nyárban reménykednek az európai repülőterek

Forrás: turizmus.com

 2023. február 06. 13:03

Az európai repülőterek szerint idén nyugodtabb nyárra számíthatnak az utazók, köszönhetően a munkaerőhiány enyhülésének és az előrehaladottabb tervezésnek.

A tavalyinál nyugodtabb nyárra számítanak a légiközlekedési ágazat vezetői, akik a brit repülőtér-üzemeltetők szövetségének január végén Londonban tartott éves konferenciáján tárgyaltak az előttük álló kihívásokról – írta meg a FlightGlobal.

"Tavaly jelentős operatív kihívásokkal kellett szembenéznünk abból az okból, hogy a volumennövekedés kissé meglepett minket és felülmúlta a várakozásainkat" – mondta Olivier Jankovec, az ACI Europe repülőtéri szervezet főigazgatója a rendezvényen.

"Ha megnézzük a január és augusztus közötti forgalmat, láthatjuk, hogy néhány piacnak valóban exponenciális növekedéssel kellett szembenéznie, és nem volt könnyű megbirkózni ezzel. Hirtelen fellépő munkaerőhiánnyal kellett szembenéznünk, ami az ökoszisztéma minden szereplőjére hatással volt. Néhány piacot mindez jobban érintett, mint másokat, nevezetesen az Egyesült Királyságot, Hollandiát, Németországot és Írországot, ami jelentős fennakadásokat eredményezett."

A nagyobb repülőterek, mint az amszterdami Schiphol, a dublini légikikötő és a londoni Heathrow a legsúlyosabban érintettek közé tartoztak. Az Egyesült Királyság és Hollandia a további fennakadások elkerülése érdekében felső határokat vezetett be az induló utasokra vonatkozóan.

"Azt hiszem, nincs egységes módszer a probléma megoldására, és ez abból is látszik, hogy az államok a járvány alatt eltérő módon támogatták – vagy nem támogatták – a repülőtereket és a földi kiszolgálókat" – mondta Jankovec.

Ezt a kérdést a Heathrow repülőtér vezérigazgatója, John Holland-Kaye is kiemelte a nap folyamán. "Sokat elárul, hogy Franciaországban, ahol a kormány pénzügyi támogatást nyújtott az ágazatnak, és ahol nagy piac van, a Charles de Gaulle nem került olyan mélyre, mint mi, és egy kicsit gyorsabban talpra tudott állni" – jegyezte meg.

A nagyobb repülőtereket, köztük Heathrow-t jobban érintette a válság

Fotó: basphoto/123rf.com

A repülőterek kiszolgálása különösen nagy nyomás alá került. "A fellendülés számos strukturális kérdést tárt fel a társadalmi feltételek és a szervezeti folyamatok tekintetében" – mondja Jankovec. "Úgy gondolom, hogy ez egyértelműen befolyásolta és továbbra is befolyásolja a teljesítményt. Európa-szerte együttműködtünk az államokkal, és arra összpontosítottunk, hogy a repülőterek jobban tudják ellenőrizni a földi szolgáltatásokat."

 

Javuló kilátások

A repülőterek vezetői bíznak abban, hogy idén nyáron jobb lesz a teljesítményük, főleg a munkaerőhiány kezelésében elért eredményeknek köszönhetően. Holland-Kaye szerint például a Heathrow repülőtéren működő vállalatok az elmúlt 15 hónapban 20 000 alkalmazottat vettek fel, és most már csak 5000 fővel vannak a járvány előtti szint alatt – bár az is igaz, hogy a szaktudást időbe telik majd pótolni.

Gordon Dewar, az Edinbugh-i repülőtér vezérigazgatója szintén úgy véli, hogy az ágazat jobb helyzetben van ahhoz, hogy ki tudja elégíteni a nyári igényeket, ám megjegyzi: időbe telik, amíg az ügyfelek bizalma visszatér a kihívások után.