A tömegturista nem szereti a kockázatot

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 23. 16:09

A magyar lakosság utazási szokásaihoz köthető, biztonsággal kapcsolatos attitűdök reprezentatív vizsgálatát végezte el a Turizmus Bulletin folyóiratban megjelent tanulmányában Csapó János és Törőcsik Mária.

Bár mindig is jelen volt a desztinációválasztásban, a biztonság kérdésköre nem túl régen jelent meg fokozottabb jelentőséggel a döntési szempontok között.

Azért nyert ma más jelentőséget ez a kérdéskör, mert napjainkban a turizmussal egyre több olyan térség érhető el a szélesebb célközönség számára is, amelyek esetében relevánssá, vagy akár elsődleges szemponttá válik a biztonság vizsgálata.

A tömegturizmus kedvelői nem vágynak kockázatra, sokkal inkább a kiszámíthatóságot preferálják, így számukra alapvető a biztonság. Tudjuk, hogy a vásárlási döntések komplexek, és nem csupán egyetlen tényező határozza meg a kimenetet, mégis célszerű időnként egy összetevőre koncentrálva feltenni az arra vonatkozó kérdéseket.

A nők karakteres eltéréseket mutatva érzékenyebben reagálnak a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre

Fotó: unsplash.com

A szerzők tanulmányukban azt vizsgálják, mennyiben határozzák meg a magyar lakosság döntéseit a biztonság különböző területei, milyen szegmensek esetében játszanak kiemelt szerepet, és milyen arányú csoportok számára válnak sokadlagos kérdéssé.

Az elemzés alapja egy 2018-ban végzett országos,a felnőtt 15-74 éves lakosságra reprezentatív online megkérdezés adatbázisa. A szerzők ennek elemzésével jutottak az eredményekhez.

Az elemzés letölthető ERRE A LINKRE kattintva.

A Turizmus Bulletin 2019/3-as száma ITT ÉRHETŐ EL.