A turisták nem a Palotát keresik

Forrás: turizmus.com

 2016. április 07. 19:19

A budai Várba felbuszoztatott külföldi turistáknak csak a töredéke keresi fel a Magyar Nemzeti Galériát és a Budapesti Történeti Múzeumot – felelte szerkesztőségünk kérdésére L. Simon László.

Amint arról korábban beszámoltunk, Mártonné Máthé Kinga személyében immáron turisztikai szakember is ül a Várnegyed felújításával foglalkozó Hauszmann bizottságban. A teljes nevén Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének munkájával kapcsolatos kérdésünkre a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára kifejtette, hogy az egész rekonstrukciót nagy mértékben tekinti turisztikai kérdésnek, ezért örül annak, hogy mostantól az MT Zrt. belföldi igazgatója is részt vesz a munkában.

Azt is hozzátette, hogy a budai Várba évente, mintegy 3,5 millió külföldi érkezik turistabusszal, míg a Palotában működő két múzeumnak éves szinten nincs több látogatója 350 ezernél. S ez utóbbiaknak is csak a töredéke külföldi. A turisták döntő része a polgári negyedet, például a Mátyás-templomot és a negyed éttermeit keresi fel, tehát, egyáltalán nem biztos, hogy a budai Vár esetében pont a Palota átalakítása a legizgalmasabb kérdés az utazási irodáknak.